Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyget vill minska sin miljöpåverkan

Miljödebatten besvärar flyget.

Flyget har pekats ut som en stor miljöbov, men nu ska ryktet förbättras. Sedan i somras arbetar en miljökommission på uppdrag av organisationen Svenskt Flyg med uppdrag att föreslå åtgärder för miljön.

– Flygets miljöproblem är stora och växande. Därför måste man tillsätta en grupp som skulle hantera frågorna på ett opartiskt sätt. Dels för att tvätta bort stämpeln som miljöbov och dels komma med konkreta förslag om hur man ska förbättra situationen, säger professor Lars Johansson, som leder gruppen.

Är det inte ett sent uppvaknande?

– Jo, det tycker jag också. Det är väldigt sent, men det måste ju ske någon gång, säger han.

Fler och fler röster har höjts om åtgärder mot flyget, som svarar för en oproportionerligt stor andel av utsläppen av koldioxid.

För flyget har debatten blivit allt mer besvärande. I somras tillsattes därför en miljökommission med sex utomstående miljöexperter för att hitta åtgärder.

Grunden ska vara lösningar byggda på vetenskaplig bas. Lars Johansson anser att debatten tidigare inte alltid varit saklig.

– Vi har konstaterat att debatten om flyget har blivit väldigt märklig. Man strör massor av fakta runt sig och de är ofta motstridiga. En av orsakerna till att flyget ville ha det var att man ville renodla det hela och få en opartisk enhet som skulle kolla vad som är sant och vad som är falskt, säger Lars Johansson.

Lars Johansson menar att det inte finns en enstaka lösning för att få ner utsläppen.

Gruppen ska förutom att granska forskning och fakta, ta fram olika konkreta förslag på teknikutveckling, som till exempel bättre motor, bränslekvaliteter och på sikt möjligen alternativa bränslen.

Dessutom ska man föreslå ekonomiska styrmedel som stimulerar utvecklingen.

För flyget handlar det om trovärdighet, men frågan är om man oavsett åtgärder någonsin kan tala om ett miljövänligt flyg.

– Det finns nästan ingen verksamhet i samhället som är miljövänlig, men däremot måste man reducera miljöproblemen. Flygets miljöproblem är potentiellt väldigt stora och därför måste man göra något.

Kan flyget bli miljövänligt?

– Man kan förbättra det kraftigt, men då krävs väldigt mycket jobb och åtgärder. Man måste bli medveten om att det är ett så stort problem att man inte kan ducka för det längre. Det handlar om att gradvis göra det bättre, säger Lars Johansson, som leder Svenskt flygs miljökommission.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".