Barack Obama.

Barack Obama vill bli demokraternas presidentkandidat

Sensationsmannen i striden om vem som ska bli det demokratiska partiets presidentkandidat i valet 2008, senator Barack Obama, meddelade på lördagen att han ställer upp i kampanjen.

I bitande kyla hade några tusen åhörare samlats i Springfield i Illinois när den 45-årige senatorn Barack Obama officiellt förklarade att han vill bli det demokratiska partiets kandidat i presidentvalet nästa år.

Lovade slut på Irakkriget
Obama lovade allmän sjukförsäkring, slut på kriget i Irak, krafttag mot växthuseffekten och högre lärarlöner. Barack Obama har gått upp på andra plats efter senator Hillary Clinton i opinionsundersökningar bland de demokratiska väljarna.

En del i partiets ledning som tidigare stött Hillary Clinton vill nu ha Barack Obama istället främst för att han varit konsekvent motståndare till det allt mer impopulära Irak-kriget.

Mångkulturell bakgrund
Obama framhöll sin mångkulturella bakgrund, pappan från Kenya, mamman från Kansas, uppvuxen i Indonesien och på Hawaii.

– Han kan vinna. Han kommer med nya perspektiv och det är vad vi behöver - och så är han snygg, sa Cheryl Johnson.

– Han är en bra talare och han tillhör en ny generation. Jag ska starta en grupp på min skola för att värva förstagångsväljare till honom, sa dottern Amanda.

Bredvid dem står Robert Nieman i en t-shirt som det står ”Inget krig med Iran” på.

– Det är mycket viktigt för mig att Obama har sagt att han ska få slut på kriget i Irak och ta hem våra trupper, säger han. Han är också emot det nya kriget som planeras mellan USA och Iran.

En av de som nu kampanjar med Barack Obama är hans äldre senatorskollega från Illinois, Dick Durbin. Ett inte helt okontroversiellt beslut eftersom Durbin som så kallad ”majority whip” är demokraternas andreman i senaten. Det finns ytterligare sju demokratiska senatorer som också vill bli president.

Men bristen på erfarenhet då? frågar jag senator Durbin.

– Jag räknar inte senatserfarenhet lika mycket som livserfarenhet. Han kommer att vara en av de få presidenter som levt delar av sitt liv utomlands. Han har en syn på världen som kommer att hjälpa oss att bygga nya allianser för att bekämpa terrorismen och islamsk extremism, säger senator Dick Durbin.

Thomas Nordegren, Springfield, Illinois
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".