David Cameron.

Toryledaren Cameron rökte cannabis

I Storbritannien får uppgifter om att den konservativa partiledaren David Cameron har rökt cannabis i sin ungdom stor uppmärksamhet.

Uppgifterna finns i en kommande bok och på söndagsförmiddagen kommenterade Cameron det hela.

– När du ger dig in i politiken så är du i händelsernas centrum. Jag har alltid sagt att lagstiftare inte ska bryta mot lagen, men du har rätt till ett privat förflutet och det är min hållning, sa Tory-ledaren David Cameron, söndagsledigt klädd och omgiven av kvittrande fåglar och ringande kyrkklockor.

Blev inte avstängd
Och detta är precis vad den konservativa partiledaren tidigare har sagt och därmed lyckats slippa svara på frågan: har du någon gång testat droger?

Men i en kommande bok om Cameron så avslöjas detaljer om hur han under sin tid på den exklusiva privatskolan Eton var nära att bli avstängd, skriver tidningen Mail on Sunday. Det var 1982 och Cameron var 15 år gammal och enligt boken rökte han och flera andra pojkar cannabis. Sju elever stängdes av från skolan, men inte Cameron.

Uppgifterna får stort utrymme i medierna idag, men det är hittills ingen politiker eller kommentator som hävdar att detta skulle göra Cameron olämplig som partiledare. Han är knappast ensam om det här, resonerar flera medier.

Kan räkna med fler frågor
Däremot finns det frågetecken angående Tories narkotikapolitik. Tidningen The Observer skriver till exempel att partiet nyligen har klassat cannabis som en mildare drog. Men den sortens cannabis som används numera beskrivs som starkare och farligare än den som David Cameron eventuellt använde på 80-talet.

Så Cameron kan sannolikt räkna med att få fler frågor om sin och partiets hållning när det gäller narkotika.

På måndagen kommer han till Sverige på besök.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".