Valet i Turkmenistan avgjort på förhand

Presidentvalet i det gasrika slutna Turkmenistan står mellan sex kandidater, alla från det enda tillåtna politiska partiet. Men utgången är redan klar och valet fördöms av människorättsaktivister. För Europa och USA är landets utveckling av stor betydelse.

Det nästan helt isolerade Turkmenistans presidentval är avgjort på förhand, konstaterar också den ryska tv-kanalen NTV, som liksom en majoritet av utländska journalister inte släppts in för att oberoende bevaka valet idag, söndag.

Frågan är om det ens kan kallas ett val. Redan på onsdag ska den nye presidenten installeras och det råder ingen tvekan om att det blir en 50-årig tandläkare, som i tio år var den förre presidentens närmaste man.

Tidigare presidenten dog i december
När president Saparmurat Nijasov oväntad dog i december, dog också personkulten och mannen som förvandlat gaslandet Turkmenistan till en isolerad ö där inga andra böcker tilläts i skolorna än de som hyllade ledaren och där folket via generösa ekonomiska villkor hölls i schack.

Genom ett förkortat skolår förhindrades studenter att studera vidare utomlands och restriktioner för internet och satellit-tv isolerade folket ytterligare.

Mannen som nu tar över kommer liksom de andra fem kandidaterna från det enda tillåtna partiet, Nijasovs demokratiska parti. Någon demokrati har inte turkmener sett röken av. Oppositionen sitter fängslad eller finns i exil.

Löfte om skolreformer ger hopp
Men det finns visst hopp om att den nye presidenten, som redan är tillförordnad president, kan öppna landet något. Han har lovat en skolreform för att studenter ska kunna gå vidare utomlands och vill öppna för mer internetanvändning.

Västs kritik har varit mild mot Turkmenistan. Allt hänger på gasen, hoppet är att turkmenisk gas ska kunna levereras via nya vägar bort från Ryssland.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".