Evo Morales ledarstil skapar oro i Bolivia

Bolivia har nationaliserat ett smältverk ägt av det schweiziska bolaget Glencore. Detta är en del av president Evo Morales strävan att ge staten ökad kontroll över ekonomin. Det är en strävan som också stött på många problem.

När regeringens representanter, tillsammans med 200 soldater, kom för att ta över det schweizägda smältverket Vinto i Oruro, söder om La Paz så möttes de, lite överraskande, av motstånd från de närmare 500 anställda på anläggningen.

En av de fackliga ledarna anklagade till och med Evo Morales för diktatoriska fasoner. Nationaliseringen av smältverket Vinto illustrerar den ofta kuppartade politiska stil som Evo Morales gärna tillämpar.

Överrumplande beslut
Inga konsultationer med de drabbade, inga diskussioner över huvud taget utanför den närmaste kretsen. Alla stora beslut kommer överrumplande och nästan lite kuppartat. Ibland har det fungerat och ibland inte.

Senast invaderades La Paz av 20 000 kooperativanslutna gruvarbetare som skrämde vettet ut stadens innevånare när de sprängde dynamit i protest mot skatteökningar som beslutats på samma kuppartade sätt.

Några dagar tidigare tvingades Evo Morales sätta in militär för att få slut på en ockupation av en gasanläggning på gränsen mot Argentina. En ockupation som skedde därför att invånarna i trakten ansåg att inga av de löften som givits i samband med nationaliseringen av gastillgångarna hade kommit dem till del.

Ett år med många förändringar
Evo Morales har bara suttit ett år vid makten. Ett år med många dramatiska förändringar men också med mycket turbulens. Den bolivianske presidentens ofta aggressiva retorik i kombination med hans konspirativa sätt att fatta beslut leder lätt till att han sätter krokben för sig själv.

Många löften som inte uppfylls och många förväntningar som förvandlas till besvikelse: själv anser Evo Morales att hans första år varit ett år av enastående framgångar. En triumfalism som gör det svårt att se de svårigheter som hans ledarstil gång på gång ger upphov till.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".