Marianne Fredriksson.

Författaren Marianne Fredriksson avliden

Författaren Marianne Fredriksson har avlidit, 79 år gammal.  Marianne Fredriksson hade en lång karriär som journalist på olika tidningar bakom sig och debuterade som skönlitterär författare 1980.

Marianne Fredriksson växte upp i Göteborg och började som journalist på Göteborgstidningen. Hon var också chefredaktör för Allt i Hemmet och startade tidningen Vi föräldrar. På Svenska Dagbladet startade hon Idag-sidan 1974.

Många romaner
Hon skrev ett femtontal böcker och hennes skönlitterära debut var Evas bok, som gavs ut 1980. Bland hennes mest kända böcker finns Simon och ekarna och Anna, Hanna och Johanna, som skildrar flera generationer av kvinnor.

Den som vandrar om natten från 1988 utspelar sig vid tiden kring Kristi födelse. Hennes sista roman Ondskans leende kom förra året.

Översatt till flera språk
Motiven i Marianne Fredriksson romaner kretsade kring kärlek, godhet och ondska och förtryck. Boken Skilda verkligheter från 2004 behandlar konflikten mellan tro och vetenskap.

Marianne Fredriksson var en mycket läst författare, som gavs ut i stora upplagor. Hennes böcker har översatts till en rad språk och hon har haft stora framgångar i olika europeiska länder, i USA, Japan och Kina.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".