Stor brist på utbildade inom IT-området

Trots att det är brist på utbildad arbetskraft inom IT-branschen lyckas man inte fylla platserna på IT-utbildningarna runtom i landet. John Petroff går civilingenjörsprogrammet med IT-inriktning på Tekniska högskolan i Stockholm och han tror att många studenter har bilden av IT-branschen som osäker.

– Väldigt många är rädda för att söka till den här utbildningen, men den trenden hinner ju förändras. Alla jag känner som har gått ut de senaste två åren har fått anställning, säger John Petroff.

Allt färre väljer att satsa på en IT-utbildning trots att företagens behov av IT-konsulter blir allt större. John Petroff säger att han får mellan fem och sex jobberbjudanden i sin mailbox varje vecka.

Tar till knep
En av dem som jagar folk är Kari Forsén, rekryteringsansvarig på konsultföretaget Accenture, och hon har känt sig tvungen att ta till nya knep.

– Tipspengar är något vi ger till våra anställda. Om man hittar en bra Kandidat som sedan blir anställd hos oss får man en bonus för det, upp till 60 000 kronor, säger hon.

För att komma till rätta med bristen på IT-utbildade försöker nu Tekniska högskolan i Stockholm, KTH, locka en ny grupp studenter till branschen.

Fler passar som IT-konsulter
Mats Brorsson är utbildningsansvarig på KTH och menar att det inte bara är dem med naturvetenskaplig bakgrund passar som IT-konsulter.

– Nu har vi fokuserat på dem med samhälls- eller ekonomistudier och lägger till de teknikämnen de behöver här. Vi tror att det kan vara mer intressant. Arbetsmarknaden är i alla fall otroligt bra för de här studenterna, säger han.

Och att framtiden ser ljus ut för IT-konsulterna håller Kari Forsén med om.

– Det finns väldigt mycket jobb, dels nu men också under många år framöver.

Man behöver inte vara orolig för att det kan komma att vända igen?

– Nej, men det kan vara ett av skälen till att man som student i gymnasiet tror att detta är en bransch där det inte finns några jobb. Man tänker på den gamla IT-bubblan. Då var det ju också högkonjunktur som nu, men det var annorlunda då just inom IT-branschen.

– Det vi gör nu är lösningar som kunderna verkligen har stor nytta av. Det som gjordes då var att man egentligen betalade alldeles för mycket för saker som faktiskt var ganska enkla att genomföra. Det var en bubbla som sprack, säger Kari Forsén.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".