Unga blivande inrikesofficerare, som Anastasia Rosoropova, tvåa från höger, känner inget hot från kineserna i Irkutsk.

Kinas närvaro växer i Sibirien

Den kinesiska närvaron växer i den östra delen av Ryssland. I sibiriska Irkutsk säger en del av de ryska innevånarna att Kina är på väg att ockupera dem. Det handlar inte bara om fattiga marknadsförsäljare, utan också om rika kinesiska affärsmän som köper skog och fastigheter.

Unga tonåriga blivande ryska inrikesofficerare gör vaktombyte med höga benlyft vid den okände soldatens grav i centrala av Irkutsk, till minne av andra världskrigets offer.

Dagens krig sker i det tysta, säger Irkutskborna. En smygande ockupation av kineser: kineser som köper upp mark, skog, fastigheter och tar över affärslivet. Men unga Anastasia Rostoropova, som ser sig som en lagens väktare i framtiden, fruktar ingenting än från kineserna.

– Vi har framförallt kineser som handlar på marknaderna här, men deras marknad stängdes. Det är dåligt, för de hade billiga kläder och relationerna mellan oss och dem var bra, säger hon.

”De har planer”
Den nya migrationslagens effekt i Irkutsk var att den största kinesmarknaden, Shanghai, stängdes, men de flesta av kinesiska handlarna flyttade bara till ett nytt ställe.

Men det är inte de billiga kinesiska varorna som får Irkutskbor att tala om ockupation.

– De har planer, det handlar om Bajkal till exempel. De behöver färskvatten och de har stora planer på att ta över större delen av Ryssland ända till Ural, säger taxichauffören Oleg

Han har släktingar i Harbin i norra Kina och bygger sin uppfattning på sånt han hört när han besökt släktingarna, säger han.

Kar vad Kina saknar
Sibirien har det som kineserna saknar: råvaror och stora landområden. I Irkutskområdet har markpriserna stigit. Kineser investerar i fastigheter och butiker.

Deras ekonomiska inflytande och rikedom har fått oväntade konsekvenser. Förra året kidnappades flera kinesiska affärsmän i Irkutskområdet. Nu varnar kinesiska myndigheter alla kineser från att gå ut ensamma eller visa att de har pengar.

Maria Persson Löfgren, Irkutsk
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".