Minister råder unga att vänta med flytt

Redan till sommaren kommer regeringens hyresgaranti för att hjälpa dem har som har svårt att få en lägenhet. Kommunminister Mats Odell råder unga som vill ha en egen bostad att vänta. (P3 Nyheter)

– Bo kvar några månader till så att vi får fram de här hyresgarantierna och sök dig ut på hyresmarkanden och begär av kommunen där du bor att få hjälp med en hyresgaranti, säger han.

Tanken är att kommunen ska gå i borgen för hyresgäster som inte får ett kontrakt för att de till exempel inte har ett fast jobb.

Vill att mer ska byggas
Regeringen politik bygger på att det byggs mycket mer. Tanken är då att det ska byggas nya bostäder som gamla hyresgäster ska flytta in i.

När de flyttar ut ska nya hyresgäster kunna ta deras gamla, lite billigare, bostäder. Förutsatt att man hittar en lägenhet, vill säga.

I ett hyreshus i Stockholm bor Anna. Det står inte hennes namn på dörren, eftersom hon officiellt inte bor här. Anna hyr lägenheten svart, i andra hand. Hon är en av många i storstäderna som inte lyckats hitta en egen lägenhet.

– Det här med hyresgarantin verkar ju vara något bra, om man tänker på den vanliga situationen för någon som precis har gått ut gymnasiet eller högskolan: att man faktiskt inte får fast jobb direkt. Däremot fungerar det ju inte om man ändå säljer ut allmännyttan och det inte finns hyresrätter.

Staten går i borgen
Mats Odell säger att det inte bara är bostadsrätter som kommer att byggas. Men för dem som ska köpa sin bostad kommer nästa år en kreditgaranti från regeringen.

Den innebär att staten går i borgen för den som behöver ta ett lån till bostadsköp, men inte har någon säkerhet.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".