"Patent viktig fråga för ett lands tillväxt"

Antalet patentansökningar för nya produkter från företag i Sydostasien ökar lavinartat, vilket försämrar svenska företags möjligheter att få patent på sina uppfinningar.

Ove Granstrand, professor i industriell ekonomi på Chalmers, har forskat i sambanden mellan antalet patent och tillväxt. Han ser konkurrenshotet från företagen i Sydostasien som allvarligt.

– På det här området är det främst att man har en mycket mera aggressiv patentpolitik, säger han.

Ove Granstrand har sedan två och ett halvt år arbetat med ett betänkande som han nyligen lämnat till regeringen där han kommit fram till att antalet patent har stor betydelse för ett lands tillväxt.

Krångligt regelverk
I länder som Japan, Kina och Sydkorea är det lättare att få patent än i Europa och i Sverige, främst på grund av ett mindre krångligt regelverk och att politikerna prioriterar innovationskraft och patent som en viktigare fråga för landets ekonomiska tillväxt.

I Japan till exempel har man en kommitté direkt under premiärministern som arbetar med patentfrågor och innovation. Patentfrågor ligger även högt upp på den politiska agendan i USA men i Sverige är det inte så.

– I Sverige liksom i många andra länder i västvärlden är detta ju inga politiska nyckelfrågor alls. Men för länder som nu hämtar hem i-världens försprång så är det strategiska frågor både på det industriella och politiska planet, säger Ove Granstrand.

Prioriteras inte
Han tycker att vi i Sverige har en annorlunda syn på värdet av patent och innovationskraft än i länderna i Sydostasien och att vi lever kvar i föreställningar att det här är frågor för specialister som inte ska prioriteras på politisk nivå.

För att svara på konkurrensen från länderna i Sydostasien och patenten de söker i Europa anser Ove Granstrand att det är viktigt att svenska företag och startar flera dotterbolag inom forskning och utveckling i Sydostasien.

– Klart att man måste ha en närvaro där inte bara på marknadssidan utan också på försörjningssidan när det gäller ny teknik och ny forskning.

Hur viktig är patentfrågan är för Sveriges konkurrenskraft?

– På en tiogradig skala när det gäller konkurrenskraft så kan man väl lägga sig lite försiktigt på mellan åtta och nio, säger Ove Granstrand.

Jonas Engmark
jonas.engmark@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".