Brist på arbetskraft problem i Norge

Arbetslösheten i Norge fortsätter att sjunka, det visar nya siffror. Men i takt med den minskade arbetslösheten så börjar bristen på arbetskraft bli ett problem för en industri som vill expandera. Om inte trenden vänder riskerar det här att få konsekvenser.

Det befarar avdelningsdirektör Åge Hanssen, med ansvar för marknad och samhälle på NAV i Rogaland, som motsvarar svenska AMS distriktskontor. Löner, priser och räntan kan komma att stiga, dessutom kan företagens konkurrenskraft komma att försvagas.

Halverad arbetslöshet
Den oron uttrycker NAV, som motsvarar svenska AMS, samtidigt som man presenterar siffror på att arbetslösheten stadigt minskat i Norge. Idag är den nere på 2,3 procent. Det är en halvering på tio år.

I Rogaland län, som ligger på den norska västkusten, är arbetslösheten den lägsta i landet och nu nere på 1,5 procent. Nya siffror för län visar att här fanns det i januari drygt 1 000 fler jobb än arbetslösa.

En konjunkturbarometer för samma period talar om att det idag i länet, totalt för alla branscher, saknas 10 000 personer.

I hela landet uppskattas det att det i år kan finnas behov av uppemot ett par hundratusen personer.

Företagen värvar från varandra
Bekymret man nu kämpar med i Norge är att arbetskraften i landet är begränsad. Idag värvar företagen från varandra. Det börjar det bli rundgång på den personal som finns.

Många anställda erbjuds utmanande arbetsuppgifter som de inte alltid har utbildning för, till en hög lön, för att täcka företagens behov.

Ett av de företag som förra året drabbades hårt med att förlora personal till konkurrenter var Kverneland Group, det berättar koncernchef Ingvald Løyning. Där såg man ingen annan utväg än att höja alla medarbetares löner med åtta kronor i timmen, utanför avtal.

Höjda löner i kampen om arbetskraft
En av dem som fick erbjudande från en konkurrent var svenskan Sofie Cederborg, som designar rör för undervattenvattensbruk. Hon fick ett erbjudande om att få 100 000 mer i årslön, men när hon skulle säga upp sig fick situationen en oväntad vändning.

– Jag kom in på kontoret med avskedsansökan i handen, och sade att jag beklagar, men jag har fått ett så bra erbjudande så som jag måste tacka ja till. Men då sade chefen att ”jag matchar det erbjudandet”, säger Sofie Cederborg.

Maria Repitsch, Stavanger
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".