Barn som flytt undan konflikten i Darfur.

Risk för ännu mer lidande i Darfur

Människorna i Darfurprovinsen i Sudan kan råka ut för ännu värre våld än idag när den Afrikanska unionen, AU, lämnar den krigshärjade provinsen i Sudan i sommar. Det  tror AU:s ambassadörer som tvivlar på att fredssoldaterna kan vara kvar ens så länge, eftersom pengarna börjar ta slut.

Juni kan bli månaden då den mänskliga katastrofen i Darfur övergår i rent kaos. Då går mandatet för AU:s fredstyrka ut, och det finns ännu ingen ersättning från FN. Redan nu är pengarna för AU-styrkan slut.

AU:s insats med 7 000 soldater i Darfur kostar omkring 280 miljoner kronor per månad. Hittills har EU och USA stått för merparten av pengarna. Men intresset att bidra med ännu mer pengar börjar sina.

Kan inte skydda flyktingarna
AU-styrkan anses som ett misslyckande. Moralen hos soldaterna är låg, de vägrar lämna sina baser och sittstrejkar i väntan på utebliven lön. De har heller inget mandat för att skydda de miljontals flyktingarna.

FN har godkänt en styrka om 22 000 man, som Sudan vägrade att släppa in i landet. Till slut enades parterna om en kompromiss. En hybrid mellan FN-soldater och AU-soldater som skulle stå under AU:s befäl.

Men Sudan som i princip godkände den lösningen, har ännu inte gett officiellt klartecken. Juni närmar sig med stormsteg, och få länder är villiga att bidra med soldater.

AU har föreslagit att FN kan bekosta AU-styrkan, tills en avlösning kommer. Men FN kan inte betala för något som FN inte är inblandat i.

Miljontals flyktingar utelämnas
Sydafrikas FN-ambassadör är mycket pessimistisk, och ser ingen utväg. Risken är att den siste AU-soldaten lämnar Darfur i juni. Då utelämnas närmare tre miljoner flyktingar till Sudans bombplan, arabisk milis och olika rebellgrupper som hittills inte brytt sig om mänskligt lidande, anser ambassadör Khumalo.

På måndagen reser FN:s sändebud, Jan Eliasson, och AU:s sändebud, Salim Ahmed Salim, till Sudan för att prata med Sudans president och sedan med olika rebellgrupper. Eventuella resultat skall rapporteras till FN och AU.

Men pessimisterna tror att detta blir, och är, ett nytt Rwanda, där västvärlden återigen bara står vid sidan och betraktar när ett enormtmänskligt lidande utspelas och urartar.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".