Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU bör ta mer ansvar för Irakflyktingar

Publicerat måndag 12 februari 2007 kl 11.57
Billström

Sverige vill att de andra länderna i EU tar ett större ansvar för människor som flyr från Irak och söker asyl i Europa. Idag söker hälften av flyktingarna från Irak sig till Sverige, och strömmen av flyende ökar. Migrationsminister Tobias Billström uppmanar nu andra EU-länder att ta större ansvar.

– Med den höga inströmningen vi har till Sverige, alltså 50 procent av alla irakier som söker asyl i Europa, så har vi ju ett problem som måste hanteras på europisk nivå. Och alla länder måste solidariskt engagera sig i det här projektet.

Strömmen av asylsökande ökar
Migrationsverket bedömer att strömmen av asylsökande kommer att öka betydligt under 2007, jämfört med de senaste åren. Totalt räknar verket med att upp till 40 000 personer kommer att söka asyl här i landet. Det kan jämföras med förra året, då drygt 24 000 sökte asyl.

20 000 av dem som kommer i år beräknas komma från just Irak, och bland de irakier som kommer till Europa för att söka skydd, så söker sig hälften just till Sverige.

”En del länder tar inte emot flyktingar från Irak”
Migrationsminister Tobias Billström menar att det finns en skillnad mellan de europeiska länderna när det gäller tillämpningen av skyddsgrunderna för dem som söker asyl, och det här är nåt som han vill ändra på. Men exakt hur har han inte svar på idag.

– Först och främst måste det komma igång en diskussion på europisk nivå, som vi kommer att driva fram från regeringens sida, om hur vi ska hantera de här strömmarna. De exakta instrumenten kan naturligtvis diskuteras. Men det handlar ju både om kapacitetsbyggande i de enskilda länderna och också om finansiella resurser.

Vad menar du med kapacitetsbyggande?

– Det finns ju länder som inte tar emot några flyktingar från Irak idag, och det kan man ju ha mycket synpunkter på. Det har vi från regeringen sida.

Vilka är det till exempel?

– Det handlar inte om att peka ut enskilda länder. Det handlar om att komma överens om att det måste finnas en harmoniserad inställning på europeisk nivå till inströmningen från Irak.

Hur ser de andra EU-länderna på inströmningen av irakier till Sverige?

– Det är det som kommer visa sig när vi drar igång diskussionerna i unionen.

Vad har du fått för signaler hittills?

– Vi har knappt påbörjat diskussionerna. Vi måste leverera ett underlag till ministerrådet, och det avser jag att göra som migrationsminister, säger Tobias Billström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".