Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Handikapp ger sämre ekonomi

Ekonomin för personer som får ett funktionshinder under sitt vuxna liv har försämrats mer än för andra. Det beror främst på att de slås ut från arbetsmarknaden.

– Det är extremt låg förankring på arbetsmarknaden. När det gäller personer med traumatiska ryggmärgsskador ser vi en kraftig försämring när det gäller delaktigheten på arbetsmarknaden efter skadetillfället. Vi bedömer det som en alltför stor utslagning från arbetsmarknaden, säger utredaren Karin Flyckt på Socialstyrelsen.

De personer som får ett handikapp under sitt vuxna liv får snabbt sämre ekonomi än den övriga befolkningen.

Socialstyrelsen har studerat två grupper, dels personer som vårdats för traumatiska ryggmärgsskador och dels personer som vårdats för schizofreni.

Tjänar sämre än andra
Den första gruppen tjänar fem år efter skadan mindre än genomsnittet för befolkningen.

Personer med schizofreni har efter tio år bara en tiondel av den övriga befolkningens inkomst.

Enligt Socialstyrelsen beror det på att många inte får chansen till nya arbetsuppgifter på sin gamla arbetsplats, efter det att man har fått ett handikapp.

De erbjuds stället förtidspension.

Arbeta med mer hjälp
Ett mer handikappvänligt arbetsliv skulle ändra på situationen, anser utredaren Karin Flyckt på Socialstyrelsen.

– Mer tillgång till arbetsrelaterad rehabilitering och mer tillgång till arbetstekniska hjälpmedel skulle underlätta väsentligt, för många av dem har absolut inga problem att med att kunna arbeta, säger Karin Flyckt på Socialstyrelsen.

Att funktionshindrade inte får möjlighet att återgå till sitt arbete innebär också att kostnaden för omsorgen ökar.

Kostnaderna ökar
För kommunerna är just handikappomsorgen den kostnad som har ökat mest sedan 1990-talet.

Då tillkom en ny lag som gav funktionshindrade rätt till kommunal assistans.

En parlamentarisk utredning tittar nu på frågan om finansieringen av handikappomsorgen.

Om inte staten tar över kostnaden kan de allt fler äldre i befolkningen få ta smällen, tror ekonomichefen Claes Olsson på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Äldreomsorgen och handikappomsorgen finns ofta i samma budget i kommunen inom socialtjänsten. Det innebär att det blir svårare att ta hand om de kostnadsökningar som kommer att behövas med ett växande antal äldre som börjar nu och kommer att fortsätta 20 år framåt, säger Clas Olsson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".