Megafon lyfte valdeltagande i Fittja

Valdeltagandet var rekordlågt i årets val och i Fittja, som hade landets näst lägsta valdeltagande förra valet, hade man inför årets val satsat på nya metoder för att locka fler till vallokalen.
Jilmas Zengin, är en av föreståndarna på Ungdomens Hus i stockholmsförorten Fittja, där bara varannan gick och röstade i förra valet. För att bättra på den siffran i år åkte Jilmas igår ut med megafon för att på fem språk uppmana Fittjaborna att ta sig ned till vallokalen, där det bjöds på fika. Sallad och mackor väntade sedan på 22-årige Zafer Kulbay och alla andra som kom till Valvakan på Ungdomens Hus. Zafer, liksom alla andra jag talar med säger att moderaterna sänkte sina chanser totalt att fånga röster i Fittja i med de smygrasistiska uttalandena i valstugor som nyligen visades på tv. –Jag tänkte jag skulle rösta mellan soc och mod, men när jag såg på tv, där gick gränsen, säger Zafer Kulbay. Moderaterna backar rejält bland alla förstagångsväljare i landet. SVT:s vallokalsunderöksning visar att partiet tappat en tredjedel av dem, jämfört med valet 98. Medan socialdemokraterna ryckte upp sig rejält bland förstagångsväljarna i år. Som vanligt hade miljöpartiet och vänsterpartiet mycket större fotfäste hos unga väljare än i resten av väljarkåren. Även om valdeltagandet totalt sett i landet blev det sämsta sedan andra världskriget, så kunde Jilmas och de andra på Ungdomens Hus igår kväll gå hem och lägga sig nöjda med att de i alla fall höjt valdeltagandet i Fittja.
Alexander Norén, P3 Folkradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".