Allt färre vräks från sina bostäder.

Bättre inkomst minskar vräkningarna

Förra året minskade antalet vräkningar i landet med 16 procent. Det innebär att omkring 700 personer färre vräktes 2006 jämfört med 2005. Den största minskningen noteras i Hallands län, där antalet vräkningar nästan halverades.

– Jag tror att den främsta förklaringen är att våra hyresvärdar har tagit itu med problemet mycket tidigare nu än vad de gjort tidigare.

– Sedan tror jag också att en annan förklaring kan vara att våra medborgare har fått lite mer pengar att röra sig med. Många som inte har haft arbete tidigare har fått jobb och en bättre inkomst än tidigare och då kan kanske hyran också betalas, säger Leif Zetterberg som är enhetschef på kronofogden i Östergötland.

Flera anledningar till minskningen
Det finns alltså flera skäl till att färre människor vräks från sina hem. För två år sedan vräktes mer än 3 900, förra året hade det minskat till knappt 3 300, alltså en minskning med 600.

En vräkning kostar inte bara samhället mycket pengar utan innebär framförallt ett lidande för den enskilde.

Därför har Kronofogdemyndigheten inlett samarbete med såväl bostadsbolag som socialtjänst, den psykiatriska öppenvården och andra instanser som tidigt kan komma in och hjälpa de hyresgäster som av olika skäl inte betalar hyran.

Halvering i Halland
I Hallands län har vräkningarna gått ner med nästan hälften och i Halmstad går personal från socialtjänsten på hembesök till dem som riskerar att vräkas, berättar socialsekreterare Karin Högberg.

– Många drar sig för att kanske se situationen de har hamnat i, man sticker huvudet i sanden eller ser inga egna lösningar. Då försöker vi hjälpa till och se på vad man kan göra. Hur man skulle kunna använda sina pengar på ett annat sätt så att det inte uppstår en hyresskuld, säger hon.

Även Helene Altemyr på Halmstads fastighets AB beskriver samarbetet med bland annat socialtjänsten som lyckat och antalet vräkningar går stadigt ner för varje år.

Hårdare bostadsmarknad
Men att vräkningarna minskar kan enligt Helene Altemyr också vara ett tecken på en allt hårdare bostadsmarknad där de som har problem med ekonomin numera aldrig får ett hyreskontrakt.

– I början av 1990-talet hade vi till exempel 300 tomma lägenheter. Förr kanske man kunde ta in folk när de hade betalningsanmärkningar, men det gör man inte i dag. Man vill ju inte ha in en dålig betalare från början heller, säger hon.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

I samarbete med SR Halland och SR Östergötland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".