Tvivel i USA om Iran-anklagelser

Iran avvisade på måndagen USA:s anklagelser om att Iran levererar vapen till milisgrupper i Irak som använts mot amerikanska soldater. Även i USA finns det tveksamhet om de senaste bevisen.

Den amerikanska militären beskyller bland annat Iran för att ha försett shiamuslimska milisgrupper med en avancerad typ av sprängladdning som kan slå hål på även den tyngsta stridsvagn.

Hittills ska 170 amerikanska soldater ha dödats och mer än 600 skadats vid attacker när sprängladdningen använts som vägbomb, hävdas det.

Tillbakavisar anklagelserna
Men på måndagen förnekar Iran de här anklagelserna. En talesman för landets ambassad i Bagdad säger att allt är lögner, att USA har gjort många misstag i Irak och nu försöker göra Iran till syndabock.

Även president Mahmoud Ahmadinejad avvisade beskyllningarna i en intervju med tv-bolaget ABC.

USA har länge sagt att man ska lägga fram sina bevis och på söndagen gjorde man det inför en grupp journalister i Bagdad.

Granater och raketvapen
Utöver sprängladdningen kallad EFP visade man också upp 81 mm granater och raketgevär med serienummer som man sa direkt knöt dem till Iran.

Man hävdade också att vapenleveranserna måste ha sanktionerats på högsta nivå i Teheran.

Ett problem med visningen var att de som skötte den var anonyma personer. Det var alltså ett stort hemlighetsmakeri kring det som skulle skingra osäkerheten.

Ett trovärdighetsproblem
I vanliga fall skulle ett sådant här offentliggörande kanske uppfattas som övertygande men efter Irak och de helt felaktiga bevisen för att Irak skulle ha haft massförstörelsevapen så har USA ett trovärdighetsproblem.

Flera demokratiska senatorer har också framfört tvivel på riktigheten, bland andra den förre presidentkandidaten John Kerry.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".