"Bygg mer så att folk kan flytta oftare"

Bygg mer bostäder så att folk kan flytta oftare, tycker Mäklarsamfundet och Sveriges Byggindustrier. Med ett nytt index och en rapport över svenskars flyttmönster vill de två branschorganisationerna nu sätta fokus på bostadsmarknaden.

– Det största problemet är att det byggs för lite. För varje nyproducerad lägenhet kommer en flyttkedja efter. Det visar sig då att det kommer in väldigt många nya på bostadsmarknaden som får möjlighet att starta en bostadskarriär, antingen med en ägd eller hyrd bostad, säger Lars Kilander, vd på Mäklarsamfundet.

Svenskar flyttar i snitt tio gånger i livet, enligt det nya flyttindexet. Det är viktigt att bostadsmarknaden är flexibel för att gå hand i hand med svenskarnas flyttbehov och arbetsmarknaden, enligt Mäklarsamfundet och Sveriges Byggindustriers rapport.

”Det byggs för lite”
Nu bör behoven mötas med fler bostäder. Det byggs för lite och för många små bostäder för att skapa flyttkedjor, alltså att människor som flyttar ger plats för nya personer att flytta in, anser organisationerna.

Men på Boverket vill man inte skruva upp byggtempot ytterligare, trots att det fortfarande råder bostadsbrist i Sverige.

Martin Hedenmo, analyschef på Boverket, anser att det är problematiskt att förlita sig på att flyttkedjor ska lösa situationen och anser istället att man måste anpassa byggandet och marknad efter lokala behov.

Bäst för bostadsmarknaden
Flyttkedjor eller subventioner, frågan är vad som förbättrar bostadsmarknaden.

Enligt Bengt Turner, professor i nationalekonomi vid Institutet för bostadsforskning bör man inte låsa fast sig vid särskilda strategier utan man bör titta på behoven i olika regioner och vad olika grupper i samhället behöver.

– Det finns ingen riktigt enkel lösning här. Det finns behov bland människor med lägre inkomster som behöver etablera sig i Stockholm för att de behövs där som tunnelbanevakter och förskollärare och det finns också väldigt många med goda inkomster som vill ha ett bättre boende och man måste bygga för båda grupperna, säger Bengt Turner.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".