EU ställer sig bakom FN-plan för Kosovo

EU:s utrikesministrar ställde sig på måndagen, bakom FN-utredaren Martti Ahtisaaris plan för Kosovos framtida status, som innebär mera självstyre för provinsen. Sveriges utrikesminister Carl Bildt konstaterade att det är en mycket komplicerad process som börjar.

– Det har ju funnits föreställningar att Kosovos status är ett beslut, men det är icke så. Det är en process som sträcker sig över en relativt lång tid och där vi nu gör en övergång från ett skede till ett annat, säger Carl Bildt.

Inleds med möte i Wien
Denna process som ska staka ut Kosovos framtida status inleds med ett möte i Wien som kan bli en förhandlingsstart. Båda parter, serber och kosovoalbaner, har meddelat att de kommer till detta första möte.

Det råder en relativt stor enighet mellan EU:s utrikesministrar om att säga ja till FN-utredarens Martti Ahtisaaris plan för Kosovo. Men det kommer att bli justeringar i planen säger Carl Bildt.

– Det här är inget som är gjutet i cement i varje del, och det ska inte vara det. Det är ett levande dokument, men det är synnerligen en god bas för de koncentrationer som nu ska ske, säger han.  

Kan underlätta för FN
Justeringar av Kosovoplanen kan sedan underlätta den kommande behandlingen av denna mycket svåra fråga i FN:s säkerhetsråd, fortsatte Carl Bildt. Tillsvidare är det FN som driver dessa förhandlingar, så småningom blir det EU som tar över.

– EU-rollen blir ju mycket stark, man kan diskutera om den kanske till och med kan bli för stark. Men det är väldigt omfattande maktbefogenheter som vi ska ta på oss i detta Kosovo som kanske då kan ges beteckningen självständigt, säger Carl Bildt.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".