Eliasson.

Svår uppgift för Jan Eliasson i Darfur

Intensiva förhandlingar pågår i Sudans huvudstad Khartoum om konflikten i Darfur. Jan Eliasson, som är FN:s särskilde sändebud för Darfur, har redan träffat Sudans utrikesminister och väntas på tisdagen samtala med president Omar al Bashir.

På onsdag, kommer Jan Eliasson att fortsätta till Darfur för att försöka förmå rebellgrupper där att fredsförhandla.

– Vårt mål är dels att sänka våldsnivån och få till stånd ett effektivt eld upphör. Dels att få starta en process som ska leda till förhandlingar mellan regeringen och rebellrörelserna, säger Jan Eliasson.

Ingen lätt uppgift
Det är ingen lätt uppgift som väntar FN:s sändebud för Darfur, Jan Eliasson. Tillsammans med kollegan Salim Ahmed Salim från Afrikanska unionen försöker han återuppliva fredssamtalen mellan den sudanesiska regeringen och olika rebellgrupper i Darfur.

Den politiska situationen i Darfur är lätt förvirrande, utöver den svåra humanitära situationen. 200 000 har dödats och över två miljoner har flytt sina hem sedan konflikten började 2003.

Sudan släpper inte in FN-trupp
FN har pressat på och vill föra in 10 000 FN-soldater i Darfur. Sudan har hittills förhalat alla sådana försök och endast tillåtit en mindre grupp experter. Men som Jan Eliasson säger: innan det kan bli tal om mer fredsbevarande styrkor, måste det finnas en fred att bevara.

Just nu slåss ett flertal rebellgrupper mot regeringen och mot den beryktade janjaweed-milisen.

Förra året skrev en rebellgrupp under ett fredsavtal. Men två andra har vägrat att gå med på det. Och det är mer komplicerat än så.

– De två som inte skrev under avtalet har nu splittrats i upp mot åtta, nio ytterligare fraktioner. Vårt största problem är att samla de här rebellrörelserna och få dem att samordna sina positioner så att de kan gå in i en förhandling och vara en rejäl förhandlingspart i förhållande till regeringen, säger Jan Eliasson.

AU:s styrkor klarar inte uppgiften
Afrikanska unionen har 7 000 man på plats i Darfur. Men de är dåligt utrustade och finansierade, och klarar inte att kontrollera området som är stort som Frankrike.

Finns det då något att vara optimistisk över?

– När det gäller Darfur vågar jag nästan aldrig vara optimistisk. Den här konflikten har ju pågått i fyra år och det är oerhört svårt. Samtidigt tär ju konflikten på människor och på landet. I det nationella samfundet ökar också otåligheten och säkerhetsrådet är mycket angelägen om framsteg, säger Jan Eliasson, FN:s särskilde sändebud för Darfur.

Richard Myrenberg
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".