Kadakin.

Rysk ambassadör besviken på debatten om gasledningen

Rysslands Sverigeambassadör Alexander Kadakin är starkt kritisk till den svenska debatten om den planerade rysk-tyska gaseldningen i Östersjön och inte minst när det gäller den allt mer antiryska synen som enligt honom tycks råda.

– Vi är inte självmordsbenägna. Vi är också praktiskt tänkande människor. Det glöms oftast bort att även Ryssland är en Östersjöstat. Vi är inga idioter som vill förgifta vårt eget hav, för vi bor ju också där. Vi har en rad kuststäder S:t Petersburg, Kaliningrad är bara några av exempel där vi har miljoner och åter miljoner ryssar som är beroende av ett rent hav, säger den ryske Stockholmsambassadören Alexander Kadakin.

– För fem år sedan uppvaktades vi av EU-ledningen i Bryssel och de föreslog att vi skulle bygga gasledningen och förse Europa med gas. Vad har egentligen hänt sedan dess, frågar Kadakin.

Nu finns det en del krafter som till och med anklagar Ryssland för framtida spioneri från den planerade underhållsplattformen som enligt planerna ska ligga några mil utanför den gotländska kusten.     

– Debatten om plattformen har nått idiotinivå, ja ren och skär idioti där en del hävdar att underhållsplattformen ska bli någon slags spioncentral som riktar sig mot Sverige. Jag fattar inte vad det är för en slags idiot som har kunnat hävda detta i sina rapporter till sina svenska överordnade, säger Kadakin och tilläger, om vi var intresserade av att få underrättelser om Sverige så har vi redan satelliter som i realtid kan läsa av varje bilnummer på Stockholms gator, säger ambassadören Alexander Kadakin.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".