Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor skillnad på Sd-ledamöters aktivitet

Det är stor skillnad i hur aktiva Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamöter har varit i de 144 kommunfullmäktigeförsamlingarna där partiet valdes in efter höstens val. I 108 av de här kommunerna har det inte skrivits någon motion alls från Sverigedemokraterna.

Den sverigedemokrat som skrivit flest motioner är Mikael Ohlsson som skrivit 50 motioner i Melleruds kommun.

– Man upptäcker ju problem och då måste man ju skriva ner det. Kommer det någon som påpekar att något är fel och jag håller med, då måste man ju analysera det. Då skriver jag gärna en motion även om det, säger Mikael Ohlsson.

Ville rädda affärsverksamhet
Mikael Ohlsson bor norr om själva Mellerud i tätorten Dals Rostock. Han vill förhindra att den enda affären som finns kvar i Dals Rostock stängs. Därför skrev han en motion om att det kommunala fastighetsbolaget i Mellerud skulle köpa affärshuset i Dals Rostock och sedan hyra ut affärslokalen till samma eller till lägre hyra än i dag för att en affärsrörelse skulle finnas kvar.

Fram till den sista januari hade han skrivit 50 motioner och är den överlägset flitigaste sverigedemokraten i landet. Hittills har sverigedemokrater i 36 kommuner skrivit sammanlagt 137 motioner. I 108 kommuner har det alltså inte skrivit någon motion alls.

– Sverigedemokraterna har knappast något kommunalt program. När man röstar på dem gör man alltså det på en generell grund, det vill säga allmänt missnöje eller en sympati för de frågor partiet driver och som egentligen är nationella frågor, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap.

Många idéer kvar
I Mellerud handlar Mikael Ohlssons motioner om alltifrån stoppskyltar vid farliga vägkorsningar och fria arbetskläder för kommunanställda till att kommunledningen ska arbeta för att få ett Ikea-varuhus till Mellerud.

Även om han nu dragit ner på takten säger Mikael Ohlsson att han har många idéer kvar före mandattidens slut om drygt tre och ett halvt år.

– Tills jag får ett första svar kanske jag nöjer med en i månaden. Jag får se, jag har inte bestämt mig än. Men jag har många kvar, säkert en 580 stycken, säger han.

580?

– 580 tankar som jag har skrivit ner under åren och som jag tycker att det behövs göras någonting åt.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Research:

Peter Öhberg
peter.ohberg@sr.se

Andrea Valderama
andrea.valderama@sr.se

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".