Mäklare fälldes för lockpriser

För första gången har en mäklare fällts för att systematiskt ha använt sig av lockpriser i annonseringen av fastigheter. Utgångspriser som ligger långt under försäljningsbudet är inget nytt och används av flera andra mäklare. Det säger vd:n för Mäklarsamfundet Bransch Lars Kilander.

– Tyvärr måste jag erkänna att det gör det och skälet är att när några går ut och sätter priserna väldigt lågt så är det färre som går på visning hos andra mäklare och därmed är den här situationen igång, säger Lars Kilander.

Får inte ange lockpriser
För ett par år sedan bestämde Fastighetsmäklarnämnden att mäklare i marknadsföringen av ett hus eller en lägenhet inte får ange så kallade lockpriser som skiljer sig väsentligt från det beräknade marknadsvärdet.

Den fällde mäklaren fick en varning av nämnden när det upptäcktes att alla hans försäljningar gick till priser långt över utgångsbudet.

När fallet hamnade i Länsrätten konstaterades det att mäklaren systematiskt satt lägre priser på sina objekt, och därmed vilselett kunder och brutit mot god mäklarsed.

Vill ha striktare krav
För att skona kunder som känner sig lurade efter att ha gått på en visning med ett för lågt utgångspris utlyser Lars Kilander vid Mäklarsamfundet Bransch striktare krav på prissättningen.

– Det finns ingen uppgift i lagstiftningen som säger att man måste sätta ut ett pris när det gäller bostadsrätter eller villor. När man sätter ut ett pris så måste kravet ställas högre på att priset också är verklighetsanknutet, säger han.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".