Behovet ökar.

Behovet av veterinärer ökar

Behovet efter veterinärer i landet är stort och svenskarna köper allt fler husdjur. Men landets enda veterinärutbildning har inte tillräckligt med platser och idag utbildar sig de flesta till det populära yrket utomlands. (P3 Nyheter)

– Jag studerade i fem och ett halvt år i Budapest. Det var svårt att hitta jobb i Norge, men i Sverige har det varit mycket enklare, säger veterinären Tanya Kon.

Tanya Kon och alla andra utexaminerade veterinärer kan nästan välja och vraka bland platsannonserna.

Många patienter
De finns nästan en miljon hundar och potentiella patienter i Sverige. Den siffran bara ökar samtidigt som djursjukhusen har svårt att hinna med på många ställen i landet. Till Luleå exempelvis kommer patienter från hela Norrbotten och Västerbotten.

På landets enda veterinärutbildning vid lantbruksuniversitet i Uppsala gick 82 stycken ut förra året, en populär utbildning med över 900 sökanden. Men allt fler åker utomlands och utbildar sig, Ungern är bland de mest populära utbildningsländerna.

– Det var väldigt svårt och hårt. Man måste plugga hur mycket som helst, men det var roligt, säger Tanya Kon.

Utbildas i Danmark
I Danmark utbildas i dag fler svenska veterinärer än vad som görs i Sverige.

– Svenska staten ska ta ansvar för att utbilda personer som behövs i vårt samhälle, det anser ju jag säger Arvid Uggla vid lantbruksuniversitet.

Varför utökas inte utbildningen i Sverige så att man kan täcka det?

– Vi kommer att utöka utbildningen i Sverige. Redan i höst 2007 tar vi in 100 studenter mot drygt 80, men naturligtvis räcker inte det för att täcka hela utbildningsbehovet.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".