USA:s kongress går emot Bush om Irak

Demokraterna i USA gör nu ett nytt försök att få kongressen att fördöma eskaleringen av Irakkriget. Men nu satsar man på att få igenom en resolution i representanthuset efter att ha tidigare misslyckats i senaten.

– Resolutionen är bara första steget. Sedan kommer det hårdare åtgärder, säger demokraten John Murpha, en av dem som kommer att inleda debatten när den sätter igång på tisdagen.

Det är en icke-bindande resolution det handlar om. President Bush behöver inte bry sig om den, men demokraterna, och en del republikaner, menar att det är viktigt att först sända en signal till presidenten om att han inte har det amerikanska folket med sig när han skickar ytterligare drygt 20 000 soldater till Irak.

Misslyckades i senaten
Tidigare gjorde demokraterna ett försök att få igenom en liknande resolution i senaten. Men efter mycket uppståndelse rann allt ut i sanden, bland annat beroende på de sammanträdesregler som tillämpas, men också för att färre republikaner än väntat i slutändan stödde uttalandet.

En resolution i senaten skulle ha större tyngd, men nu är alltså demokraterna tillbaka i representanthuset istället och förslaget till uttalande är medvetet kort, bara tio rader, och relativt mjukt formulerat för att också ett antal republikaner ska kunna stödja det.

Klart i praktiken
Kongressledamöterna ska diskutera hela veckan och en omröstning väntas ske först på fredag.

I praktiken är det redan klart att resolutionen godkänns och det blir i så fall första gången som kongressen uttalar sig mot presidentens Irakpolitik, även om det mest blir ett symboliskt steg.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".