Kinas utrikeshandel fortsätter växa

Kinas utrikeshandel fortsätter att växa i lavinartad fart. Den senaste månadssiffran som gäller för januari i år visar att överskottet ökade med hela 67 procent.

Räknat i dollar blev överskottet nästan 16 miljarder, och i kronor runt 110 miljarder. Under januari 2006 var siffran 9,5 miljard dollar.

Redan innan den officiella siffran kom hördes det kritik från de största industriländerna i G7-gruppen som under ett möte på klagade över att Kina medvetet sätter en alltför låg växelkurs mot dollarn. Vilket gör den kinesiska exporten billigare än vad den borde vara och det är en förklaring Kina överskott i handeln fortsätter att växa.

Överskottet kommer främst från EU
Det största bidraget till Kinas överskott kommer inte från handeln med USA utan från handeln med EU-länderna. Under januari blev drygt 26 miljarder dollar från EU och drygt 23 miljarder från USA.

Sammantaget är summan av de här två överskotten större än Kinas totala överskott. Att det ändå går ihop beror förstås på att Kina har underskott i handeln med flera andra länder, i första hand länder som säljer nästan uteslutande säljer olika råvaror till Kina.

Inte bara handelsöverskottet skenar
Men som vanligt är det inte bara handelsöverskottet som ser ut att skena, det gör också värdet och volymen av både exporten och importen.

Exporten med en tredjedel i år, jämfört med januari 2006. I botten för den här utvecklingen finns färsk statistik som kan visa att Kinas BNP under förra året växte med hela 10,7 procent.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".