1 av 2
Sprängattentatet kommer i ett spänt läge.
2 av 2
Klicka för karta.

Minst tre döda av bussbomber i Libanon

I Libanon dödades minst tre människor på tisdagsmorgonen när bomber exploderade i två minibussar på en bergsväg i ett kristet område norr om huvudstaden Beirut.

Sprängattentatet kommer i ett spänt läge eftersom tvåårsdagen av mordet på den tidigare premiärministern Rafiq al Hariri infaller på onsdag.

Regeringskällor i Beirut har redan antytt att sprängattentatet syftade till att avskräcka folk från att delta i onsdagens planerade demonstrationer för att hedra minnet av den mördade Raifiq al Hariris.

Dådet är illavarslande eftersom de fullpackade minibussarna befann sig nära staden Bikfaya, där den regeringstrogna, kristna familjen Gemayel dominerar.

Ökade motsättningarSå sent som i höstas mördades Pierre Gemayel, som var industriminister i den västvänliga regeringen. Sedan dess har motsättningarna trappats upp mellan Fouad Sinioras regering och en opposition som sympatiserar med Syrien.

Ända sedan början av december förra året kampar delar av den Hezbollahdominerade oppositionen i centrala Beirut i vad som är en maratonprotest för att få bort regeringen. I januari ledde spänningarna till blodiga sammanstötningar mellan de båda lägren.

Ökad oro för våld
De väldiga demonstrationer som regeringen har kallat till på onsdagen för att hedra Rafiq al Hariris minne kommer att äga rum nära oppositionens tältstad i centrala Beirut.

Oron för våld har tilltagit efter tisdagens olycksbådande sprängattentat.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".