Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Niedersachsens inflytande i Volkswagen strider mot EU-rätt

Den speciallag som garanterar delstaten Niedersachsen ett avgörande inflytande i Volkswagen, strider mot gällande EU-rätt. Det slår EG-domstolens generaladvokat fast i ett utlåtande, som har stor betydelse när väl domstolen bestämmer sig i vår.

I mer än hälften av alla fall så följer domstolen generaladvokatens förhandsutlåtande. I det här fallet handlar det om Europas största biltillverkare Volkswagen och den speciallag som stiftades när företaget börsnoterades för över 40 år sedan.

Skulle behålla jobben i delstaten
Ingen aktieägare får utöva mer 20 procent av den sammanlagda rösträtten och det garanterar delstaten Niedersachsen och facket ett avgörande inflytande. Syftet med lagen var att behålla jobben i delstaten, vilket till stor del också har skett, trots att koncernen har växt och har i dag produktion runt om i Europa.

Men EG-domstolens generaladvokat anser att lagen är emot den fria rörelsen av kapital inom EU och principen om alla aktieägares lika rätt och därför rekommenderar han EG-domstolen att avskaffa den.

Det kan få stora konsekvenser för ägandet i Volkswagen som hittills varit ett ointagligt objekt för riskkapitalister och hedgefonder.

Porsche största ägaren
Biltillverkaren Porsche är i dag den största ägaren i Volkswagen. Porsche kontrolleras av familjen Piech, Ferdinand Piech är styrelse ordförande i Volkswagen och många utgår från att han och hans familj tar kontrollen över koncernen när lagen avskaffas.

Kostnaderna i de tyska fabrikerna beskrivs som de högsta i branschen och med en ny stark ägare, förväntas stora förändringar för de anställda.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".