Telia Soneras vd Anders Igel.

Rekordvinst gläder Telia Soneras vd

Uppdaterad 15:20
Den svensk-finska telekomkoncernen Telia Sonera redovisar en rekordvinst för helåret 2006. 25,2 miljarder blev vinsten före skatt. Bolaget förslår också en aktieutdelning på 28 miljarder kronor till aktieägarna. Telias vd Anders Igel ser få orosmoln på bolagets himmel.

– Det är ett rekordresultat, ett fantastiskt resultat som vi är mycket nöjda med, säger Telia Soneras vd Anders Igel.

Trots priskrig på bredband och mobiltelefoni i Sverige och ökad konkurrens på den finska marknaden så är Anders Igel nöjd med resultatet för 2006.

Omsättningen minskade
Det som är positivt på den svenska marknaden är att Telia Sonera trots priskonkurrensen fått ett större antal kunder. Däremot minskade omsättningen något.

Inom den fasta telefonin fortsätter försäljningsvolymerna att minska. Men det ska man ta igen på bredband och på mobilsidan säger vd:n Anders Igel. Han pekar även på att man har lyckats hålla marginalerna uppe trots hård priskonkurrens.

– Just i den här tuffa marknaden med prispress och stark konkurrens har vi levererat de här starka resultaten och det vittnar lite grann om den inneboende styrkan hos Telia Sonera. Det bådar också gott för framtiden, det finns stor potential på lång sikt att förbättra resultaten i bolaget, säger Anders Igel.

– Det här kommer från hårt arbete och kostnadseffektiviseringar. Men vi också skärpt till oss i affärerna när vi går mot marknaden och det har också bidragit till en resultatförbättring.

Positiv utveckling utanför Norden
Vad det gäller Telia Soneras marknader utanför Norden så utvecklas ryska Megafon positivt. Där har antalet abonnenter ökat med 32 procent det senaste året.

Telia vann även nyligen kampen om aktierna i det turkiska bolaget Turkcell från ryska Cukorova. Utvecklingen vad det gäller Turkcell är fortfarande osäker enligt Anders Igel.

Vill ha kontroll på hela marknaden
Om Telia Sonera ska fortsätta att finnas i Turkiet vill man ha kontroll på hela marknaden. Man har inte för avsikt att ligga kvar som minoritetsägare i Turkcell då kommer man att överväga att lämna den turkiska marknaden.

– På sikt tror jag att vi kommer att göra det om vi inte får kontroll. Men just nu har vi en väldig aktievärdeutveckling i de här innehaven, så det är ingen brådska, säger Anders Igel.

Telia Soneras aktie gick strax efter lunchtid på tisdagen ner med 0,9 procent.

”Bolaget överraskar inte”
Stefan Pettersson aktieanalytiker på Kaupthing bank håller med om att Telia Soneras resultat för helåret 2006 är bra, men anser ändå att bolaget inte överraskar nämnvärt positivt i den rapport man lämnade på tisdagen.

– Den var huvudsakligen i linje med förväntningarna. Det som stack åt något var fast telefoni Sverige som kom in betydligt under markandsförväntningarna. I övrigt var det inte några områden som stack ut, säger han.

Hur tror du att Telia Sonera-aktien kommer att reagera i dag?

– Jag tror att den kommer fortsätta att vara lite pressad. Man ska komma ihåg att den här utdelningen på 6,30 fungerar som ett stöd för aktien.   

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".