Kulturkrönikan 18 februari

Nutidsmänniskan har problem med sin kropp: idag dör fler människor i världen av fetma än av svält. Samtidigt lanserar modevärlden ett så magert kvinnoideal att hälsomyndigheter i flera länder går till motoffensiv.

Fetmaepidemin är idag ett globalt problem , skriver Miki Agerberg i boken Ormen i paradiset. Inte bara i USA utan också i exempelvis arabvärlden är var tredje invånare idag kraftigt överviktig, världsrekord har troligen landet Nauru i Söderhavet där åtta av tio vuxna är feta.

Antalet feta svenskar har på 20 år fördubblats, hälften av vuxna svenska män är idag överviktiga eller feta, den största andelen finns i norra Sveriges glesbygd. Särskilt under 90-talet tog fetmaepidemin fart i Sverige. Sedan 1970 har antalet feta 18-åringar i Sverige fyrfaldigats, en liknande kurva gäller också för landets tioåringar.

När det gäller barnfetman kan man, noterar Agerberg, peka på två mycket tydliga faktorer : konsumtionen av läsk som på ett par årtionden trefaldigats och TV-tittandet, där var tredje svensk 10-18-åring ser på TV minst tre timmar dagligen. En brittisk forskarrapport visar att barnTV-reklamen om mat starkt domineras av söta och feta produkter. Svenska barn ser mindre barnTV-reklam men samtidigt handlar tredjedelen av landets totala matreklam om feta eller söta matvaror. TV-kocken Jamie Olivers har kommit långt med sin brittiska drive för sundare skolmat och Danmark har idag en detaljerad handlingsplan mot fetman.

Parallellt med fetmaepidemin satsar modevärlden på dess motsats : det anorektiskt tunna kvinnoidealet. Guardian Weekly rapporterar om hur bland andra spanska och brittiska hälsomyndigheter och ätstörningsorganisationer nu hårt pressar handeln och modevärlden för att plocka bort skyltfönstrens ständigt trådsmala skyltdockor, en del av ett extremt och hälsovådligt skönhetsideal.

I en 24-sidig annonsbilaga i veckan i Svenska Dagbladet bjuder den nya skönhetskirurgin en bred receptmeny mot dagens kroppsliga missnöje , en bransch som ”växer så det knakar”, får vi veta : laserbehandling av för mycket hår - ”ett laserliknande ljus gör dig slät som en babystjärt”, enligt en hudterapeut , transplantation för mer hår, ingrepp för större bröst som redan gäller 3000 svenska kvinnor årligen, lårplastik och stusslyft, för män bukplastik eller fettsugning av kalaskulan. Man kan välja bland hudslipning, näsplastik, läppförstoring, pannlyft, ögonbrynslyft, ögonpåsminskning, kemisk peeling, rynksalvebehandling, plastik mot gäddhäng på överarmar, brasiliansk så kallad underlivsvaxning, könssmyckning, med mera. 

Mäns kroppsfixering eller kroppsångest närmar sig idag kvinnornas : på drygt 10 år har USA-marknaden för manliga skönhetsartiklar ökat med 1000 procent, framgår av skönhetsbilagan.

Alltmer överviktiga blir vi alltmer kroppsmedvetna. Men kanske inte lika hälsomedvetna. Punkt för kulturkrönikan.

 Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista