Kritik mot polisens företagssamarbete

Sponsring av polisverksamhet eller nödvändiga pengar för att hjälpa brottsoffer? Åsikterna går i sär när det gäller Uppsalapolisens projekt där de ska samordna deras och ideella föreningarnas arbete för brottsoffer.

– Hade jag fått önska skulle jag ha velat ha en person som kunde berätta för mig om den här processen, guida mig igenom alla de här dokumenten som jag var tvungen att skicka in. Om nu inte det är möjligt, vilket det kanske inte är, skulle jag åtminstone vilja ha pappersinformation, säger Joakim Fohlman, som inte är nöjd med den hjälp han fick som brottsoffer.

För nästan två år sedan blev Joakim Fohlman misshandlad och han tyckte inte att den hjälp han fick av polisen var tillräcklig.

Samarbetsprojekt
Nu är han en av initiativtagarna bakom samarbetsprojektet mellan polisen i Uppsala, flera kommuner och kommersiella företag.

Pengarna som företagen betalar för att bland annat få sina logotyper visade på projektets hemsida ska användas till att förbättra samordningen mellan olika ideella hjälpinsatser som finns för brottsoffer och polisens verksamhet. Bland annat handlar det om gatuvåld och kvinnofridsbrott.

Men förre justitieministern Thomas Bodström talar om sponsrad polisverksamhet.

”Avgörande för om brott klaras upp”
– Stöd till brottsoffer är en av polisens viktigaste delar och därmed en av de viktigaste delarna i brottsbekämpningen. Det kan vara helt avgörande för om ett brott klaras upp och då ska vi inte ha en privatisering eller kommersialisering av den verksamheten, säger han.

De som står bakom projektet menar att det handlar om att minska brott, öka tryggheten och förbättra stödet till brottsoffer och att polisen behöver hjälp för att klara av detta.

– Det är naivt att tro att vi inom polisen själva ska kunna åstadkomma en minskad brottslighet och en ökad trygghet. Utan det här uppnår man först i samverkan med andra, säger Magnus Lindgren, brottsofferforskare vid Uppsalapolisen.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

I samarbete med SR Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista