Nordkorea ska avveckla kärnprogram

Uppdaterad 22:30
I Peking har Nordkorea träffat en överenskommelse med världens stormakter om att börja avveckla sitt kärnenergiprogram. Samtalen drog ut på tiden, men slutade på tisdagen med det första avvecklingslöftet sedan 2005.

Inom 60 dagar ska Nordkorea ha stoppat verksamheten vid sin kärnanläggning Yongbyon. Anläggningen ska sedan kontrolleras av internationella observatörer. I utbyte ska Nordkorea få olja. Det isolerade landet lider svår brist på energi och är i stort behov av hjälp utifrån.

Får 50 000 ton olja
Till att börja med ska Nordkorea få 50 000 ton olja. När landet tar fler steg mot nedrustning ska man få ytterligare en miljon ton olja.

Bland kraven som ställs av USA, Kina, Ryssland, Japan och Sydkorea nämns bland annat att Nordkorea ska redogöra för om man också har ett hemligt urananrikningsprogram.

Nordkorea beräknas ha tillverkat kärnvapen, men anses ännu inte ha förfinat tekniken så att de kan monteras på långdistansmissiler.

Många tvivlar på Nordkorea
Trots det så kallade genombrottet i Peking på tisdagen är det många som tvivlar på om Kim Jong-Ils regim verkligen har för avsikt att rusta ner. 2005 slöts ett liknande avtal om nedrustning med Nordkorea, men det bröts snabbt och Nordkorea fortsatte med sitt kärnenergiprogram.

Först efter att ha provsprängt sin första kärnladdning i höstas gick den nordkoreanska regimen med på att återuppta nedrustningsförhandlingarna.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista