Romney republikansk presidentkandidat

I USA fortsätter president-kandidaterna att rada upp sig och på tisdagen var det dags för en av de tyngsta republikanerna. Det sedvanliga jublet gällde den här gången Mitt Romney som förklarade att han också ställer upp i presidentvalet.

Valkampanjen har börjat toktidigt den här gången.

Mitt Romney, som varit guvernör i Massachusetts, anses ha verklig chans att bli republikanernas kandidat.

Giuliani lite för liberal
En av hans konkurrenter, senator John McCain, har kanske redan nått bäst-före-datum och en annan, förre New York-borgmästaren Rudolph Giuliani, kan få problem med att han är lite för liberal i sociala frågor för de republikanska kärnväljarna.

I så fall har Romney, som numera är solitt konservativ sin stora chans, numera eftersom även han tidigare var liberalt anstucken.

Liksom den demokratiske senatorn Barack Obama pratade Romney i sitt valtal om att det behövs nya vindar i Washington men, kanske i polemik mot Obama, betonade han att han har stor praktisk erfarenhet, bland annat ledde han OS i Salt Lake City 2002 och han blev då populär runtom i USA.

Romney är mormon
Ett problem för Romney är att han är mormon och alltså tror att Jesus ska återuppstå i USA.

De amerikanska väljarna är tveksamma till en mormon som president, visar opinionsundersökningar.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista