Restriktion för metod mot kärlkramp

Nu varnas för en vanlig metod för patienter med hjärt- och kärlproblem. Det är Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Hjärtspecialisternas organisation, som varnar för en speciell typ av metallnät, en så kallad stent, som används vid vidgning av kranskärl.

Varje år får 3 000 svenskar en speciell stent som avger ett läkemedel inopererad. En svensk studie visar nu att de här nya stentarna ökar risken för hjärtdöd något jämfört med de gamla.

– Det är inte sagt att de är farliga, det kan vara så och det pekar åt det hållet. Det är svårt att se någon definitiv fördel med dem. Med tanke på att signalerna är väldigt starka om att de kan medföra skada så anser vi att man bör använda de här i undantagsfall, säger Björn Beerman, professor vid Läkemedelsverket.

Innebär de här nya rekommendationerna några problem för sjukvården?

– Nej, egentligen gör det inte det. Man kan använda stentar av äldre typ lika gärna.  

Vad innebär detta för de patienter som redan har fått den här typen av stentar?

– Det kan innebära en liten ökad risk för en hjärtinfarkt jämfört med om man fått en äldre typ av stent, men den risken är inte säkerhetsställd. Men för den enskilda individen är riskökningen väldigt liten, det kan handla om någon enstaka patient på fler hundra som skulle kunna råka ut för det här.

Det här är inget man skulle kunna ta bort om man väl satt in den?

– Man kan ta bort den genom kirurgi.

Är de här nya restriktionerna så allvarliga så att man kan överväga att ta bort de här stentarna med kirurgi?

– Nej, inte alls. Det finns ingen anledning att överväga att ta bort de här stentarna.

Jens Ericson
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista