Ask säger ja till utländsk polis i Sverige

När EU:s justitieministrar möts i Bryssel på torsdag tänker justitieminister Beatrice Ask säga ja till att utländsk polis ska kunna ingripa på svensk mark. Detta trots att socialdemokraterna tidigare sagt att de kommer att stoppa ett sådant förslag.

Förslaget om att ett lands polis ska kunna ingripa på annat EU-lands mark ingår i ett omfattande polissamarbete som finns mellan några av EU:s medlemsländer. Samarbetet är nu tänkt att gälla alla EU:s medlemsstater.

Förra veckan sa justitieutskottets socialdemokratiske ordförande Thomas Bodström i Ekot att socialdemokraterna kommer att stoppa ett sådant förslag.

Socialdemokraterna kan ensamma stoppa förslaget eftersom det handlar om att lämna över makt till annat lands myndighet. Då kan ett parti som har tre fjärdedelar av riksdagens majoritet sätta stopp minst fram till nästa riksdagsval år 2010.

Inga invändningar
Men när justitieminister Beatrice Ask på tisdagen rådgjorde om polissamarbetet med riksdagens EU-nämnd hade socialdemokraterna enligt henne inga invändningar.

– Nej, inte mot att Sverige ska vara aktiv och delta i det arbetet och inte kräva eller begära att någon del ska flyttas ut, säger Beatrice Ask.

Men Thomas Bodström vidhåller att socialdemokraterna kommer att säga nej.

”Vi säger nej”
– Hela justitieutskottets s-grupp kommer att agera för att det inte blir på det här sättet, där vi kan ha lettisk, litauisk eller polsk polis opererande i Sverige där man själva bedömer om det är överhängande fara, säger han.

Bodström säger också att det är stor skillnad på det polissamarbete han som justitieminister godkände jämfört med det som nu diskuteras.

– Det som handlade om Schengen var att utländsk polis skulle få följa med upp till 15 kilometer in på svenskt territorium för att de inte skulle behöva tvärstanna vid Öresundsbron. Det är någonting helt annat än att vi ska låta till exempel polsk polis vid överhängande fara själva få avgöra när man får utöva till exempel våldsutövning mot medborgare i landet, säger Thomas Bodström.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista