Elproducenter får hård kritik

De nordiska energiproducenterna utnyttjar sin ohotade ställning och ser till att hålla priserna på el uppe på industrins bekostnad. Det hävdar basindustrins företrädare tillsammans med flera fackförbund när riksdagens näringsutskott tog upp frågan om problemen på elmarknaden.

Elproducenter, fack och industri på samma podium inför ett samlat näringsutskott på tisdagen. Tonen var bitvis ganska hård.

Fackförbundet IF Metalls energiansvarige Per Öhman beskrev sina medlemmars oro över industrins tal om att kanske tvingas lägga ner och han stödde industrins kritik mot elproducenterna Eon vattenfall och Fortum som beskylldes för att hålla elpriserna på en orimlig nivå.

– Den avreglerade elmarknaden har i dag oligopolföretag med, menar jag, hel kontroll över prissättningen. Vi har enorma vinstnivåer som på varje rimlig markand skulle leda till att nya aktörer kom in, sade Per Öhman.

Elproducenterna gav en annan bild
Att bygga kärnkraft eller nya vattenkraft verk i Sverige de närmaste åren, det finns kanske inte riktigt på kartan. Men från elproducenternas sida vill man också ge en annan bild av läget.

Priserna var under flera år låga att det inte lönade sig att investera, och nu när elbolagen gör miljardvinster och vill investera dessa i ny produktion är det svårt på grund av lagstiftning och krängligas tillståndsprocesser för exempelvis vindkraft.

Näringsminister Maud Olofsson menade att kontrollen av att konkurrensen fungerar på elmarknaden måste bli bättre. Men när det gällde industrins krav om att få äga eller hyra in sig i nåt svenskt kärnkraftverk för att få bättre kontroll över elnotan, på den fronten blev det inga besked i dag.

– Låt oss ta den frågan i botten, och se vad som ligger i det här och om det här är möjligt. Vi ska sluta gräva ner oss i skyttegravar och säga att det diskuterar vi inte. Låt frågorna vara på bordet så gör vi en ordentlig utredning så återkommer vi med ett förslag, men där är vi inte ännu, sade Maud Olofsson.  

Sura miner
Lars Blecko var inte glad, han är vd för Rottneros som står i begrepp att lägga ner ett av sina bruk och flytta det utomlands just på grund av de höga elpriserna.

Fick du några svar från näringsministern eller politikerna?

– Nej, inga konkreta svar som har förändrat världsbilden. Vi kan ju konstatera att kraftindustrin ser elmarknaden på ett sätt och basindustrin har en annan syn på det, säger Lars Blecko.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista