Stora framgångar för främlingsfientliga

Främlingsfientliga Sverigedemokraterna gick kraftigt fram i kommunalvalet. Störst framgångar hade partiet i Skåne och Blekinge där det fick representation i 10 kommuner.
– Det är något jag haft på känn, säger socialdemokraten Luciano Astudillo jobbar med integrationsfrågor i Malmö. Med tanke på den utveckling vi haft i Europa, i Holland senast, men även i Österrike, i Danmark och Frankrike. Valet 1998 fick Sverigedemokraterna sammanlagt åtta kommunfullmäktigemandat i landet. I årets val fick man 39 mandat. I Blekinge tog partiet mandat i tre av fem kommuner – däremot lyckades inte nazistpartiet Nationalsocialistisk front ta sig in i kommunfullmäktige i Karlskrona. Kan få vågmästarroll I Landskrona nådde Sverigedemokraterna en av sina största framgångar och tog fyra mandat och fick därmed en möjlig vågmästarroll. Uno Aldegren är ordförande för socialdemokraterna i Skåne och han ser inte Sverigedemokraternas framgångar som ett unfderkännande av de traditionella partiernas politik: – Det tycker jag inte att det är. Men det är väl så att det finns brister i dag, både i politiken och hos de traditionella partierna som måste rättas till. Där måste vi ta vårt ansvar. Både som stort parti – att föra debatten, att ta diskussionerna, och naturligtvis i våra parlamentariska organ, där vi ska se till att föra en vettig politik. Där är integrationspolitiken något som vi måste bli bättre på. Tog mandat i Göteborg Sverigedemokraterna behöll eller tog nya mandat i till exempel Mölndal, Trollhättan, Kristinehamn, Timrå, Sunne, Göteborg och Orsa. Bostadsminister Lars Erik Lövdén är oroad: – Det gäller för samtliga demokratiska partier att markera avstånd från de främlingsfientliga partier som har dykt upp på den politiska arenan, särskilt hät i Skåne.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".