Många invandrare får jobb i Falkenberg

I Falkenberg har i snitt åtta av tio invandrare fått jobb eller går någon yrkesutbildning. Det gör Falkenberg till en av de mest framgångsrika kommunerna i landet när det gäller att slussa asylsökande och andra invandrare ut i samhället. Enligt kommunen är en del i framgången att alla får lön under introduktionstiden.

– Det är som en lön. Då kan man också ställa krav. För att få ut sin lön så måste man delta i de aktiviteter som vi har. Det tror jag är en stor framgångsfaktor. Och vi jobbar mycket med att man har ett eget mål om hur man ska försörja sig här i Sverige, säger Kenth Hjälm som arbetar med invandrarfrågor i Falkenberg.

Ställ krav, betala lön och tillvarata invandrarnas egna erfarenheter och kunskaper. Det är metoden som Falkenberg använder för att försöka ge de nyanlända invånarna en bra nystart i livet.

Kommunen hjälper till med byråkratin
Den som inte ställer upp på till exempel undervisningen i svenska får inte heller någon lön. Och när det blir dags att försöka skaffa ett jobb får invandraren sköta det själv. Lyckas han eller hon då rycker kommunen in och hjälper till med all byråkrati som dyker upp i samband anställningsprocessen.

Ett utmärkt system tycker Blerim Tahiri från Kosovo, som har fått jobb på en mekanisk verkstad i Falkenberg. Han säger att det är bra att man ställer krav.

– Jag tycker det. Om man inte ställer så stora krav, då vill människor som kommer hit inte jobba. De stannar hemma, säger Blerim Tahiri.

Kraven kan kännas tunga
Men visst kan kraven kännas tunga och svåra inte minst för de flyktingar som har fått psykiska problem av händelser i sitt gamla hemland. Men då skall de ha och få vård så att de sen kan gå introduktionsprogrammet, och då ställer vi samma krav på dem, säger Kenth Hjelm.

– Vi frågar inte hur sjuk man är, vi vet att de har varit med om mycket konstigheter, utan vi frågar vad man kan. Och vi jobbar mycket med att man har ett eget mål om hur man ska försörja sig här i Sverige, säger Kenth Hjälm.

”Vi fokuserar inte på språket”
Systemet man använder i Falkenberg har drag av den reform av flyktingmottagande som kommun- och landstingsförbunden föreslog i förra veckan, att den nuvarande språkutbildningen skrotas och ersätts av en mer yrkesinriktad introduktion i det svenska samhället, där språkutbildningen anpassas till det jobb man vill ha.

– Vi fokuserar väl inte på språket, utan vi förutsätter att utifrån de mål man själv sätter så vet man vilken nivå på språket man ska klara av, säger Kenth Hjälm, som arbetar med invandrarfrågor i Falkenberg.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista