Ny konflikt mellan kulturer i Sydafrika

I Sydafrika har en sång startat en ny sammandrabbning mellan olika kulturer. ANC-regeringen har stämplat sången som en uppmaning till förräderi, medan unga, vita afrikaansspråkiga, samlas i hundratusental runt sången.

När folksångaren Bok van Blerk skrev sången om boergeneralen Koos De La Rey, hade han ingen aning om att den skulle bli en storsäljare. Men han träffade en hjärtesträng hos unga vilsna afrikander, som känner att de berövas sin historia som har rötter bakåt i 1600-talet.

Rötter, som nu rycks upp, när regeringen döper om städer och platser, och skapar minnesmärken över ANC:s egna befrielsehjältar, och suddar i den afrikaansspråkiga kulturen.

”Vi utkämpade också ett befrielsekrig, mot engelsmännen, i boerkriget vid sekelskiftet. Det är del av vår historia.” De La Rey, postbudet, som red med bibeln i hand, blev motvilligt den främste taktikern och generalen i gerillakriget.

Stämplad som uppmaning till förräderi
”De La Rey, vill du leda boerna? De la Rey, vi följer dig som en man!” En text som fått kulturdepartementet att stämpla den som uppmaning till förräderi, och varna för att sången nu kidnappas av extrema högerkrafter.

Men de unga afrikanderna slår tillbaka, ”vi var inte födda under apartheid, vi tar avstånd från det”. Och som den svarte medborgarrättskämpen Steve Biko sade: ”Vi kan dela land och leva tillsammans, men vi måste få behålla vårt kulturella ursprung! Det är vår historia!”

Pekar mot Jacob Zumas sång
De kontrar också med att peka på den sång, som förre vicepresidenten Jacob Zuma har som sin egen, vilken skränande anhängare tar upp vid varje domstolsförhandling: ”Umshini wam” – ”Ta hit mitt maskingevär!”

Är inte den sången mer subversiv? Och den fylls på med ropen ”100 procent Zulu-boy”, som riktas mot president Thabo Mbeki, för att han avskedade Jacob Zuma, som glatt knyter näven till sin sång.

Så Zulu-folket har sin ledare, Jacob Zuma. Xhosa-folket sin, i Thabo Mbeki. Men de vita afrikanderna saknar en självklar ledare. Och får nöja sig med minnet av general De La Rey.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista