Justitieministern diskuterar huliganvåld

I dag, onsdag, träffas företrädare för bland annat polisen, idrottsklubbarna och regeringen för att diskutera hur man ska få stopp på våldet kring idrottsarenorna. Justitieminister Beatrice Ask tror att hårdare straff kan vara ett sätt för att komma till rätta med huliganerna.

– Det här med påföljder är ju en sak. Jag vet att det har varit en diskussion om att det är väldigt låg påföljd för den som har slängt bengaliska eldar. Det kan man verkligen fundera över om det är rimligt, säger Beatrice Ask.

Vad tycker du?

– Jag tycker att det var ett orimligt lågt straff för det.

Dagsböter är ett för lindrigt straff för den som kastar en bengalisk eld inne på en arena, tycker Beatrice Ask.

På onsdagen ska hon och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth träffa bland andra polisen, elitklubbarna, fotbollsförbundet, hockeyförbundet och bandyförbundet. De ska diskutera vilka åtgärder som måste till för att stoppa våldet på och kring idrottsarenorna.

Klubbar kräver ändringar i lag
Inom fotbollen har flera klubbar öppet krävt ändringar i den så kallade Huliganlagen som trädde i kraft för två år sedan. Huliganlagen har ökat klubbarnas möjligheter att stänga av stökiga supportrar från arenorna.

Men flera klubbar vill att även de som begår brott utanför arenorna ska kunna stängas av. Till exempel genom att polis och åklagare tar över ansvaret för att stänga av personer.

Justitieminister Beatrice Ask är nyfiken på hur klubbarna tycker att lagen borde ändras.

– Den är ju ganska ny och det är viktigt att få polisens och klubbarnas synpunkter på hur den har fungerat. Jag vet att man har tyckt att den i delar är svår att tillämpa, säger hon.

För polisen innebär insatserna vid idrottsevenemang stora kostnader varje år. Bara i Stockholm hölls elva så kallade högriskmatcher inom fotbollen förra året. Där slutade notan för polisernas löner och OB-ersättningar på cirka sju miljoner kronor.

Kan inte begära ersättning
Polisen kan inte begära ersättning från klubbarna för insatserna. Det för att klubbarna betecknas som ideella föreningar i lagen.

Men sedan lagtexten kom till för 27 år sedan har flera elitklubbar vuxit till aktiebolag som omsätter stora summor varje år. Hammarby fotboll AB omsatte till exempel ungefär 70 miljoner kronor räkenskapsåret 2005.

Men vd:n Henrik Appelqvist ser problem med att som klubb betala för polisens insatser.

– Vi har stora intäkter för att spela matcherna och vi har stora kostnader för att spela matcherna. Samhället får stora intäkter, låt oss titta på den frågan med en bred angreppsvinkel, säger han.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista