Misstänkt människohandel med barn

Flera barn som gripits för mindre brott i Stockholm det senaste året kan ha varit utsatta för människohandel. Antalet barn som inte vill säga vilka de är har ökat kraftigt, och i flera fall misstänks nu att barnen har utsatts för människohandel. (Radio Stockholm)

– Socialtjänsten har ju gått in och gjort omedelbara omhändertaganden på några av de här barnen, för att skydda dem från kriminella vuxna, säger Karin Norlin, chef för ungdomsjouren vid Maria Ungdom i Stockholm.

Polis och socialtjänst misstänker att barn tas in i landet och utnyttjas för att begå brott. När barnen grips av polis vägrar de säga vilka de är. Förra året hade socialtjänsten kontakt med 71 barn med så kallad oklar identitet, mot 30 stycken året före.

Grips i samband med brott
Barnen grips alltså i samband med att de begår brott, Socialtjänsten försöker ta reda på deras identitet genom att ställa frågor om var de till exempel sover och äter, i vissa fall har man tvingats ta till tandundersökningar.

– Via polisen kan man göra tandstatusundersökningar för att försöka fastställa ålder, säger Karin Norlin.

Vet man identiteten på alla 71 barn?

– Nej, det vet man inte.

Finns det barn kvar i Sverige som man inte vet vilka det är?

– Ja, det gör det.

Bland de barn där man ändå lyckats få fram en identitet visade sig flera komma från Rumänien och Moldavien, andra kom från bland annat Kosovo, Irland och Marocko.

Identitet saknas
Men fortfarande saknas alltså identitet på några av barnen av barnen. I fyra fall har Socialtjänsten anmält till polisen att man misstänker att barnen utsatts för människohandel, om barnen också utnyttjats sexuellt är oklart.

– När det gäller människohandel så utnyttjar man människor på alla sätt som är möjliga. Bara för att vi från Socialtjänsten uppmärksammar dem utifrån kriminaliteten så är det ju inte sagt att de utnyttjas sexuellt också, säger Karin Norlin.

Ingen vuxen person har ännu identifierats eller gripits misstänkt för människohandel med de här barnen.

Ylva Bogegård, Radio Stockholm
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista