Trots fler jobb är många unga arbetslösa

Det skapas allt fler lediga jobb i Sverige. I Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, senaste månadsrapport tillkom 75 000 nya jobb. Men trots de nya jobben är ungdomsarbetslösheten i landet är fortfarande hög, faktiskt en av de högsta inom EU. Och den är allra högst för ungdomar mellan 18 och 24 år.

Lina Jernström från Stockholm är utbildad danslärare. Hon har ett vikariat på 40 procent, men vill gärna ha ett fast jobb.

– Det är bara ett vikariat det här, så nu söker jag heltidstjänst. Det är klart man är ju lite orolig, men jag tror ändå att det kommer att lösa sig till slut, säger Lina Jernström.

Littorin vill sänka trösklarna
Enligt Ams statistik för januari har långtidsarbetslösheten bland ungdomar mellan 18 och 24 år ökat från 2 800 personer i januari förra året till 5 500 i januari i år.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har sin strategi klar för hur fler ungdomar ska komma i arbete, med nystartsjobben och sänkta arbetsgivaravgifter för de företag som anställer långtidsarbetslösa ungdomar.

– Jag tror det är en kombination av en lång rad åtgärder som handlar om att sänka trösklarna för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden, säger Sven Otto Littorin.

Färre arbetsmarknadspolitiska program
De arbetsmarknadspolitiska programmen har minskat sen den nya regeringen kom till makten. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tror inte att de är rätt väg att gå.

– Det riskerar ju att låsa fast arbetslösa i arbetsmarknads-politiska åtgärder när de egentligen borde ha ett arbete att gå till. Och det förklarar ju också delvis den här ökningen vi har sett i antalet långtidsarbetslösa ungdomar. Det är ju inte så att de gått från en anställning till arbetslöshet, utan de har gått från ett åtgärdsprogram till öppen arbetslöshet, och nu vill vi få in dem i arbete istället, säger Littorin.

Lars Sjöström, som är ställföreträdande generaldirektör på Ams, är positiv till de nya jobb som har skapats, och tror att det kommer att leda till att ungdomar också får fler jobb.

Mindre resurser att hjälpa arbetslösa unga
Men på Ams är man ändå bekymrade över att de ungdomar som varit arbetslösa länge ökar i antal. Och att det nu finns mindre resurser att hjälpa långtidsarbetslösa ungdomar i och med minskade resurser till arbetsmarknadspolitiska program.

– Vi har inte lika stora möjligheter att ge utbildningsinsatser eller praktikprogram eller sådana slag av stöd som underlättar för de ungdomar som inte skaffat sig ett fotfäste på arbetsmarknaden, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista