Äldre får inte tillräcklig hjälp i vården

Äldre och psykiskt sjuka patienter får inte den hjälp de behöver i svensk primärvård. Det konstaterar Socialstyrelsen i årets lägesrapport om den svenska sjukvården, som presenteras idag, onsdag.

Det är inte förkylningarna som blir dåligt omhändertagna i svensk primärvård, men eftersom det är den vanligaste diagnosen på vårdcentralerna så tar de mycket av läkarnas tid.

En annan växande patientgrupp är de med lindriga eller måttliga psykiska problem, och där anser Socialstyrelsen att primärvården släpar efter.

– Man har inte riktigt hunnit med att få in den kompetens som behövs för att ta emot alla de problemen, säger utredaren Ingrid Schmidt.

Samtalsterapi behövs
Att satsa mer på samtalsterapi och kognitiv beteendeterapi är den väg som Socialstyrelsen rekommenderar, och enligt Ingrid Schmidt skulle det här ge stora effekter i minskade sjukskrivningar och bättre hälsa.

Men det är lättare sagt än gjort. Husläkaren Lena Andersson är verksamhetschef vid Johannes vårdcentral i Vasastan i Stockholm, och där kan man inte ordinera kognitiv beteendeterapi till alla som skulle behöva det.

– I dagens läge är det svårt. Vi har ju möjlighet till samtal, som delvis kan vara kognitivt orienterade, men kanske inte alltid med den kompetens vi skulle önska.

– Vad jag förstår så finns det inte tillräckligt många utbildade för detta. Det jag kan se på sikt är att man skulle kunna satsa mycket mer på det här inom företagshälsovård, satsa på det från Försäkringskassan i rehabilitering och kanske också öronmärka pengar för att vidareutbilda annan vårdpersonal, säger husläkaren Lena Andersson.

”Äldre har varit för dåligt prioriterade”
Den växande psykiska ohälsan har gett effekter också för en annan stor och tyst patientgrupp.

– De äldre tycker jag har varit alldeles för dåligt prioriterade från politiker och från beställarnivå de sista åren. I och med att psykisk ohälsa har ökat, i och med att de patienter som förut fanns i slutenvården i stor utsträckning sköts av oss, med avancerad behandling av kroniska sjukdomar, så har de allra äldsta och mest sköra kommit i bakgrunden, säger Lena Andersson, verksamhetschef vid Johannes husläkarmottagning i Stockholm.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista