Svartfiske av torsk utbrett i Östersjön

En rapport från EU-kommissionen, som ännu inte offentliggjorts, tyder på att svenska fiskare tar upp över 20 procent mer torsk ur Östersjön än vad de berättar, rapporterar TT. Johan Löwenadler-Davidsson, som är kontrollchef vid Fiskeriverket, är upprörd över siffrorna.

– Resultatet är både oacceptabelt och olyckligt, eftersom det allvarligt kan skada återhämtningen av torskbeståndet i Östersjön. Sen kan det undergräva fiskerinäringen och så vittnar det om en bristande respekt för de regler som gäller för fiskerinäringen, säger Johan Löwenadler-Davidsson.

Under 2005 och 2006 gjorde EU-kommissionen över 200 besök på fiskebåtar från sex av de EU-länder runt Östersjön som fiskar mest torsk. De jämförde hur mycket fiskebåtarna registrerade som fångst de dagar en inspektör följde med på båten jämfört med fångsten som angavs vid fyra andra fisketillfällen.

Stora skillnader
Skillnaderna var stora. Vid de tillfällen det inte fanns en inspektör med på båten registrerades en lägre fångst. Störst skillnad är det i de polska fångstrapporterna, med upp mot 50 procents skillnad i resultatet. Men Sverige kommer god tvåa med över 20 procents skillnad

För att få bukt med det svenska överfisket vill Johan Löwenadler-Davidsson, vid Fiskeriverket, utvidga analysen av den svenska fiskeflottan, och skapa en större medvetenhet hos fiskarna.

– Näringen har ju ett stort ansvar att vidta kraftfulla åtgärder för att skapa medvetenhet hos fiskarna att det är viktigt att följa de här reglerna, säger Johan Löwenadler-Davidsson, kontrollchef vid Fiskeriverket.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista