Al-Qaida tog på sig ansvar för Algerietdåd

Terrornätverket al-Qaida tog på tisdagskvällen på sig ansvaret för den serie av attentat som skakat Algeriet i dag. Det uppger tv-kanalen al-Jazira. Attackerna har lett till minst åtta döda och ett tjugotal skadade.

Mönstret är detsamma som tidigare gånger al-Qaida slagit till. Det var flera attacker och de utfördes ungefär samtidigt på olika platser. Sprängladdningarna var riktade mot en rad polisstationer öster om huvudstaden Alger, och offren är i huvudsak anställda inom säkerhetsstyrkorna.

Ringde upp tv-kanalen
Tv-kanalen al-Jazira uppger att al-Qaida nätverket i Nordafrika ringt till tv-stationens kontor i Marocko och tagit på sig ansvaret. Meddelandet ska också ha spridits på internet.

Det handlar alltså om salafisterna, som för någon månad sedan offentligt döpte om sig till al-Qaida i islamiska Maghreb. De har länge kämpat för ett mer islamskt Algeriet.

Islamisterna tog till vapen 1992, när den algeriska regimen uppbackad av militären avblåste ett parlamentsval, som det islamiska partiet Fis såg ut att kunna vinna. Det blev ett antal år av blodiga strider och hundratusentals döda, men en något lugnare fas följde sedan.

Video manade till aktion
I höstas spred terrornätverket al-Qaida en video över världen på vilken Usama bin Ladens närmaste man al-Zawahiri manade just de algeriska islamisterna till aktion.

Ett antal attentat har utförts under hösten, men dagens attacker var betydligt mer omfattande.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista