Fler barn och ungdomar kontaktar Bris

Trots att svenska barn och unga har det bra jämfört med många andra mår unga i Sverige allt sämre. Enligt en rapport som BRIS presenterar idag, onsdag, är det framförallt fler tjejer som hör av sig för att de är deprimerade eller skadar sig själva. (P3 Nyhteter)

Under förra året hörde över 20 000 barn och unga av sig till Bris. Det är en ökning med 11 procent från året innan.

När det handlar om vad man berättar om är det tydligt att depression eller självdestruktivitet, det vill säga att man skadar sig själv, blivit vanligare.

Problem med ångest, oro och depression
På barn- och ungdomspsyk i Lund jobbar Morgan Johansson. Av alla de patienter som han tar emot är ungefär hälften mellan 14 och 18 år.

– Många av dem har problem med ångest, oro, depression och ätstörningsproblematik, säger han.

Han säger också att det inte är säkert att antalet som mår dåligt har blivit fler, utan att de som mår riktigt dåligt har fått det värre.

– Problem som ungdomarna har påverkar dem mer som personer och tar en större del av deras tid, så att de i högre grad är belastade av sin problematik. Det gör att det krävs större resurser att hjälpa dem.

Sociala nätverk förändras
Han tror också att många av dem som inte tidigare talade om sitt illamående, nu börjat berätta för utomstående. En anledning kan vara att det sociala nätverket förändrats under de senaste åren.

– I och med att familjen har färre syskon, skilsmässofrekvensen har ökat, gör ju att de flesta så kallade kärnfamiljer med stora sociala nätverk har minskat, säger Morgan Johansson på barn- och ungdomspsyk i Lund.

Tona Ishaq, P3 Nyheter
tona.ishaq@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista