Födelsekontroll kan införas i Rwanda

För första gången försöker ett land i Afrika att införa födelsekontroll. Det är det lilla landet Rwanda, som redan är överbefolkat och som vill begränsa antalet barn till tre per familj.

Om man skall komma åt fattigdomen så måste man begränsa hur många som kan leva på knappa resurser, anser Rwandas regering.

President Paul Kagame försöker nu vinna över religiösa ledare till sin framtidssyn för Rwanda.

Lika stort som Småland
Rwanda är redan överbefolkat, det är hela Sveriges befolkning som lever på en yta stor som Småland. I genomsnitt föder varje familj sex barn, och under de senaste 50 åren har befolkningen fyrdubblats, och kommer att dubblas igen om 25 år.

Men Rwanda har ett eget trauma, som måste övervinnas först, i folkmordet 1994 dödades upptill en miljon rwandier, och en del av sorgearbetet har varit att ersätta förlorade familjemedlemmar.

Så frågan om födelsekontroll har varit både känslig och otänkbar, och alla tidigare diskussioner om barnbegränsning har snabbt blockerats.

Första gången i Afrika
Men nu tror president Kagame, att både befolkningen och kyrkan är villig att lyssna, och att tre barn per familj kan bli en lag. Det är i så fall första gången i Afrika, som ett land inför barnbegränsning.

Normalt är det tvärtom, där till exempel grannlandet Ugandas president uppmanar sitt folk att föda fler barn.

Men Rwanda, som är ett renodlat jordbruksland, inser att nio miljoner människor inte kan livnära sig på en markyta stor som Småland som samtidigt är översållat av tusentals kullar där varje familj bara kan få en liten plätt att odla på.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista