Läkarbrist ökar kostnader för hyrläkare

Bristen på läkare gör att landstingens kostnader för hyrläkare återigen ökar kraftigt på de flesta håll i landet. Detta trots att flera landsting beslutat sätta stopp för så kallade stafettläkare.

På Brickebackens vårdcentral i Örebro är alla de fyra läkartjänsterna tomma och måste ersättas av hyrläkare, något som ställer till problem både för personal och patienter menar distriktssköterskan Kerstin Runsten

– Framförallt patienterna känner sig oroliga, många är ju vana att träffa samma doktor, vilket är en fördel och många av våra kroniskt sjuka patienter uttrycker en oro att man får börja om och träffa ny doktor varje gång man behöver ha vård, säger hon.

Omdebatterat
De så kallade stafettläkarna, alltså tillfälligt inhyrda läkare har varit omdebatterade eftersom de ansetts dyra och försämra kontinuiteten. Efter en kraftig ökning i början av 2000-talet försökte flera landsting sätta stopp för inhyrningen.

Men efter ett par års nedgång så har trenden nu vänt igen, och under 2006 steg kostnaderna för hyrläkare kraftig på de allra flesta håll, det visar en genomgång som ekot gjort. På några håll närmar sig kostnaderna toppnoteringarna för 4-5 år sen.

Kostnaderna stiger
Bara Västmanland hade en minskning medan Skånes kostnader i stort sett ligger still på den lägsta nivån i landet. Men i till exempel Västra Götaland steg kostnaderna från 184 till 225 miljoner, i Västernorrland från 35 till 56 miljoner och i Dalarna ökade kostnaderna för hyrläkare från 76 till 100 miljoner. Claes Göran Björck är chef för närsjukvården i Dalarna.

– Det är ingen bra situation, det kan jag inte säga. Det är ju inte den trenden vi vill se. Vi vill se en minskning, säger han.

Men vad innebär det, vad är det som är negativt för vården att man tvingas ta till det här systemet?

– Framförallt är det ju kontinuiteten för den enskilda patienten som får träffa olika doktorer och särskilt de områden där vi har mycket stafettläkare, där är kontinuiteten dålig och det kan gå ut över kvalitén, säger han.

En miljard
Totalt ligger kostnaderna för inhyrda läkare på runt 1 miljard kronor en ökning med drygt 20 procent på ett år, och även om det till viss del ersätter kostnader för fast personal så innebär det en fördyring.

Det är framför allt inom allmänmedicin och psykiatri som de stora läkarbristerna finns, och på många håll hoppas man nu på fler utländska läkare, samtidigt måste allmänläkarna bli fler menar Claes Göran Björk i Dalarna.

– Det finns för få allmänläkare i det här landet och primär vården har inte lyckats rent allmänt att bli tillräckligt attraktivt för att locka tillräckligt många läkare. De unga läkarna väljer inte primärvård i första hand.

Men uppenbarligen finns det stafettläkare att få tag på?

– Ja, vi ser i och för sig en trend i att det ibland och oftare och oftare är svårare att få tag på stafettläkare också, säger Claes Göran Björk.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se 

I samarbete med SR Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista