Sahlin: Vi har inte tagit ställning till gasledningen

Utrikesminister Carl Bildt har sagt till riksdagens EU-nämnd att det är Sveriges plikt att underlätta arbetet med gasledningen. Den politiska överenskommelsen i EU:s ministerråd gjordes av Mona Sahlin, då ansvarig minister för energifrågor, men hon säger att hon inte alls godkänt något i den listan på ten-projekt vilket står för transeuropeiska nätverk.

– Det är inget beslut som fattas med de här ten-listorna. Det är en redovisning av vilka projekt som diskuteras eller pågår i Europa. Vi har ju inte tagit ställning för gasledningen, det är helt fel beskrivning, säger socialdemokraternas partiledarkandidat Mona Sahlin.

Vad tycker om att Carl Bildt anser att det åligger Sverige att underlätta den här processen?

– Det är typiskt Carl Bildt tycker jag. Han försöker komma undan ett problem som han själv är med och skapar. Han har tillräckliga problem med sin egen trovärdighet när det gäller gasledningen för att lossas som att ten-listan är något annat en ren information.

Har du eller socialdemokraterna någon åsikt om gasledningen?

– Ni vet hur skeptiska och oroliga vi är för gasledningen, det har vi gett uttryck för många gånger.

Betyder det att ni vill att det ska bli stopp för det?

– Vi vill att den ska prövas noga och ordentligt, och det behöver vi ta tid på oss för.

Frågan om vem som sagt vad och bundit sig för vad är nu på väg att bli en tvist om politik och juridik. När Carl Bildt till EU-nämnden säger att det finns en karta med en linje rakt genom Östersjön så stämmer i alla fall det.

Kartan finns på EU-kommissionens webbsida över transeuropeiska nätverk. I de riktlinjer Sverige varit med om att godkänna står det att det som angår en enskild medlemsstats territorium också kräver den enskilda medlemsstatens godkännande.

Något sådant godkännande vill inte Mona Sahlin höra talas om medan Bildt anser att den förra regeringen i EU godkänt gasledningen förbi Gotland.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista