Svensk ekonomi får beröm av OECD

Svensk ekonomi får inte helt oväntat beröm av OECD: s ekonomer i en rapport som kom på onsdagsförmiddagen. Tillväxten är stark, inflationen låg, jobben blir fler, men mer oväntat är att regeringen och finansminister Anders Borg får kritik för att fastighetsskatten sänkts. Men Borg försvarar beslutet.

– De presenterar ju den generella ekonombedömningen av fastighetsskatten. Vår syn är att det finns andra faktorer man måste väga in, där det framförallt är så att svenska folket inte uppfattar fastighetsskatten som en rättvis beskattning.

– Ska en skattebas vara långsiktigt uthållig måste den också uppfattas som någorlunda rimlig, säger Anders Borg.

Har ni fått dåligt gehör på den punkten ifrån OECD?

– Nej vi har ju alltid diskussioner med OECD och det här är ju den bedömning som OECD-länderna samlat gör, så det är väl inte så märkligt att om man gör en strikt ekonomisk bedömning att man har uppfattningen att det inte är så prioriterat att sänka fastighetsskatten.

– Nu måste ju vi som regering göra en bredare bedömning, där även legitimitetsaspekterna spelar roll, säger Anders Borg.

Kritik från OCED: s ekonomer kommer också när det gäller allmännyttan och bruksvärdeshyror. Här vill Anders Borg göra en mjukare beskrivning av det måste till förändringar - men att det är hyresvärdar och hyresgäster som måste komma överens.

Ungefär på samma sätt som regeringen lägger över ansvaret för arbetsmarknaden på löntagare och arbetsgivare. Annars är det som sagt mest beröm. Inte minst när gäller regeringens reformer på arbetsmarknaden.

– Det är inte så förvånade, eftersom det som har varit syftet och inriktningen på politiken.

Så du är nöjd?

– Det är alltid så att vi har anledning att fundera på hur vi kan gå vidare även med de reformer vi gör så är det här en arbetsmarknad där vi har mycket hög arbetslöshet och en betydande långsiktig utmaning i termen demografi.

– Och där pekar OECD på betydelsen att få bättre integration av invandrare till exempel och en bättre fungerande arbetsmarknad för ungdomar och det tror jag är viktigt för oss att gå vidare med, säger Anders Borg.

Sänkt fastighetsskatt ger inte fler jobb och stämmer inte med den ekonomiska skolboken. Sänkningen kan öka risken för en prisbubbla, varnar OECD. Vad det handlar om ett politiskt löfte som den borgerliga alliansen ställde ut inför riksdagsvalet. Och därför vill Anders Borg inte ta kritiken till sig.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista